Aan het werk na je zwangerschapsverlof, en nu…

Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk… Sommige mama’s kijken er naar uit om weer te kunnen werken. Een stukje van je ‘oude’ zelf terugvinden, zonder voedingsschema’s, luiers en andere babydingen waar je natúúrlijk dol op bent, dat spreekt voor zich! Maar lachen met je collega’s en samen lunchen is toch ook weer leuk. Andere mama’s zien er juist als een berg tegenop om weer aan de slag te gaan. Met name je baby naar de opvang brengen is nogal een stap… Als je dit goed geregeld hebt valt al een groot deel van deze spanning weg! Daarom delen wij graag wat ervaringen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

baby-baby-with-mom-mother-kiss-tenderness-67663

1. Opvang zoeken: wees er op tijd bij

Zoek ruim voor je weer aan het werk gaat (lees; nog voor de bevalling…) uit welke opvang jullie willen. Er zijn crèches met verschillende groepsindelingen. Babygroepen, peutergroepen of een combinatie hiervan. Elke vorm heeft voor- en nadelen dus weeg deze goed af. Neem ook zeker overal een kijkje zodat je de sfeer kunt proeven! Wil je jouw kindje liever in een wat kleinere omgeving zien, dan is onthaalouder zeker het overwegen waard. Je baby wordt dan in huiselijke sfeer opgevangen door een gediplomeerde onthaalmoeder. Wat de opvang van je kindje betreft is het vooral belangrijk om je gevoel te volgen. Er moet echt een klik zijn met de begeleidster(s) of de onthaalmoeder. Jij moet je kindje met een gerust hart achter kunnen laten, daar gaat het uiteindelijk om. En wie weet, misschien is er wel een opa, oma of lieve tante die een dagje wil oppassen?
Tip: Ontdek het volledige aanbod aan opvangmogelijkheden voor jouw regio op de website van Kind & Gezin.

2. De proefmiddag

Heb je de – voor jou – perfecte keuze in opvang gemaakt ? Dan is het nog even geduldig wachten tot jullie kindje er is. De eerste weken heerlijk samen zijn en aan elkaar wennen. Maar als je eerste werkdag dichterbij komt kun je misschien al eens een afspraak maken om je baby een paar uurtjes te brengen. Het hoeft geen hele dag te zijn, maar je hebt het ‘wegbreng-moment’ dan al eens meegemaakt. Kies een wat rustiger moment dan de ochtendspits als iedereen zijn spruitje komt brengen voor de werkdag begint. Dat is niet alleen prettiger voor jezelf, maar ook voor de leidster(s). Maak misschien gebruik van deze uurtjes door te gaan lunchen met collega’s of breng een bezoekje aan je schoonheidsspecialiste voor een beetje quality time met jezelf.

zwangerschapschecklist kinderopvang

 

3. De eerste werkdag

Het is zover; de eerste werkdag is aangebroken en je baby gaat voor het eerst de hele dag naar de opvang! Je zult merken dat zo’n ochtend thuis een hoop organisatietalent vergt. Door wat vroeger op te staan voorkom je een boel stress. Alvast een douche voor je baby wakker is doet wonderen! ‘s Avonds zijn of haar tasje klaarmaken is ook een aanrader, scheelt weer 10 minuten werk. Nu hopen dat er geen vieze luiers te ruiken zijn voor jullie in de auto stappen en off you go!

4. Borstvoeding op het werk

Borstvoeding en werken kan een prima combinatie zijn. De eerste 9 maanden na de geboorte mag je 2x per dag een borstvoegingspauze nemen hiervoor. Dit zijn geen snipperuren, maar gewoon doorbetaald verlof. Regel goed met je werkgever hoe jij dit wil aanpakken; moet hij voor een ruimte zorgen zodat je op het werk kunt voeden of werk je vlak bij de opvang en kun jij zelf naar je kindje toe? Regel dit best nog tijdens je zwangerschap zodat je werkgever ook weet waar hij aan toe is.

Het zal hoe dan ook niet meevallen je kindje de eerste dagen weg te brengen voor je werkdag start en er zullen wellicht wat traantjes vloeien bij mama, want natuurlijk zorg jij zelf het allerbeste voor je kindje, dat doen we allemaal. Maar je zult merken dat het snel beter zal gaan, zowel jijzelf als je baby krijgen een ritme te pakken en dat is mooi meegenomen. Geniet van de tijd met je baby, maar ook van je tijd als werkende mama. Een mooie balans vinden hierin, dat is wat wij jou wensen!

Newborn baby feet in the mother hands

footer-geb21-benl
You might also like

Geef hier jouw mening