Mondmaskers kopen: richtlijnen voor veilig gebruik

In de Belgische exitstrategie voor Covid-19, wordt een mondmasker dragen sterk aanbevolen (en in bepaalde gevallen zelfs verplicht), op plaatsen waar de social distancing niet kan gerespecteerd worden. Het is daarom zeer belangrijk het masker op correcte wijze te dragen, anders loop je het gevaar jezelf en anderen te besmetten. Maar hoe kan je veilig een mondmasker gebruiken? Wij helpen je graag opweg met een aantal instructies en tips.

 

Mondmaskers kopen voor het hele gezin

Welke soorten mondmaskers zijn er en waarvoor dienen ze?

De hoogwaardige chirurgische mondmaskers worden uitsluitend door chirurgen en ander operatiepersoneel gedragen. De FFP’s, ofwel ‘filtering face piece’-ademhalingsbeschermers, zijn schaars en exclusief gereserveerd voor medisch gebruik voor zorgverleners en woonzorgcentra. Daarnaast zijn er de papieren comfortmaskers en stoffen mondmaskers. Dit zijn geen medische maskers, maar voorkomen wel dat iemand die besmet is met het virus het doorgeeft aan anderen. 

 

Herbruikbare mondmaskers

Als je een mondmasker wil kopen, kies dan voor een herbruikbaar stoffen exemplaar. Ze zijn veel milieuvriendelijker dan wegwerpmaskers, en na gebruik kan je ze wassen op 60°C. 

 

Ook bij Tadaaz kan je terecht voor stoffen mondmaskers voor kinderen en volwassenen. De buitenzijde bestaat uit polyester en de binnenkant uit katoen, met daartussen ruimte voor een filter. Je kan kiezen uit een aantal effen mondkapjes, door onze ontwerpers bedachte designs zoals een grappige tijger mond of schattige cactus print, of je volledig eigen ontwerp mondmasker maken met tekst en/of foto! 

 

 

Gepersonaliseerde mondmaskers

Als we dan toch een mondmasker moeten dragen, is het vast fijner als dat masker er leuk uitziet. Met een leuk figuurtje erop, zullen ook je kinderen sneller aan zo’n masker kunnen wennen. Op onze website kan je daarom vanaf nu een gepersonaliseerd mondmasker bestellen dat je volledig naar wens kan personaliseren. 

 

Kies het juiste formaat, volwassene of kind, en voeg een eigen foto, tekst, emoticon, symbool, enz. toe. Maak er een mooi en persoonlijk accessoire van. Zo ga jij binnenkort veilig en stijlvol de straat op met een origineel mondmasker!

 

 

Mondmasker met eigen tekst

Mondmasker met tekst

 

Hoe draag ik mijn mondmasker?

Het is van cruciaal belang dat je het mondmasker correct draagt en behandelt om bescherming tegen Covid-19 te garanderen. Raak het masker enkel aan indien nodig en nooit aan het oppervlak. Draag het masker maximum 4 uur lang.

Hoe zet ik mijn mondmasker op? 

 1. Was eerst grondig je handen met water en zeep of ontsmet ze met alcoholische handgel.
 2. Neem uitsluitend de elastiekjes van het masker vast en plaats ze achter de oren. Neem nooit het oppervlak vast.
 3. Zorg ervoor dat het masker zo goed mogelijk aansluit, door op de neusbrug te duwen en de onderkant van het masker te positioneren onder de kin. Mond, neus en kin bedekt? Check!
 4. Van zodra je het masker hebt opgezet, raak je het niet meer aan. 
 5. Als het masker verschuift, raak het dan uitsluitend bij de zijkanten aan om het weer goed te positioneren.

Mondmasker opzettenMondmasker dragen

Hoe zet ik mijn mondmasker af?

Hou er rekening mee dat het mondmasker bij gebruik elke 4 uur vervangen dient te worden. Dit mag ook sneller wanneer het masker zichtbaar vochtig of vuil is. Het kan daarom handig zijn over minstens twee maskers te beschikken zodat je kan wisselen. 

Na maximum 4 uur gebruik.

 1. Was eerst grondig je handen met water en zeep of ontsmet ze met alcoholische handgel.
 2. Raak de voorkant van het masker niet aan. Neem de elastiekjes vast en zet het masker af. 
 3. Verwijder het masker onmiddellijk uit de buurt van je gezicht.
 4. Leg het masker op een propere plaats. Voorzie hiervoor een vaste plaats die je makkelijk kan ontsmetten. Bijvoorbeeld een afwasbaar bakje, een washandje of stoffen zak dat mee in de wasmachine kan wanneer je het mondmasker wast.
 5. Was of ontsmet je handen opnieuw.

Tijdelijk, om bijvoorbeeld iets te drinken.

 1. Was eerst grondig je handen met water en zeep of ontsmet ze met alcoholische handgel.
 2. Raak de voorkant van het masker niet aan. Neem de elastiekjes vast en zet het masker af. 
 3. Verwijder het masker onmiddellijk uit de buurt van je gezicht.
 4. Leg het masker op een propere plek die je achteraf ontsmet of stop het in een luchtdoorlatende zak.
 5. Was of ontsmet je handen opnieuw.

Vermijd dit echter zo veel mogelijk, het is niet de bedoeling het masker voortdurend op en af te zetten.

 

Mondmasker afzetten

Hoe was en bewaar ik mijn mondmasker? 

Het mondmasker moet na elk gebruik van 4 uur, gedurende 30 minuten op 60 graden gewassen worden met wasmiddel om het virus te inactiveren. Laat het vervolgens goed drogen vooraleer je het opnieuw gaat dragen. Het kan daarom handig zijn om minstens twee maskers aan te kopen om een reserve in huis te hebben. 

Om het mondmasker te bewaren kies je een vaste propere plaats. Dit kan een afwasbaar bewaarbakje zijn, een washandje of stoffen zak. Bewaar je mondmasker echter niet in de koelkast of vriezer, dit maakt het virus niet onschadelijk. Vergeet bovendien niet steeds je handen te wassen of ontsmetten bij elke handeling!

Is een filter nodig en hoe bevestig ik een filter in mijn mondmasker?

De overheid raadt het gebruik van een filter aan voor extra bescherming, omdat op die manier de lucht die je in- en uitademt nog beter gefilterd kan worden. Ook in de Tadaaz mondmaskers is er ruimte voorzien tussen de buitenste en binnenste laag om een filter te plaatsen. Gebruik hiervoor één van de twee filters die de federale overheid ter beschikking stelt. 

 

 1. Was je handen grondig voor je de filter uit de verpakking haalt.
 2. Bij de Deltrian-filter knip je de 4 randen van de verpakking langs de knipnaden open, bij de Sioen-filter haal je de filter voorzichtig uit zijn enveloppe.
 3. Naai plooitjes in het filterdoekje en knip het filterdoekje op maat.
 4. Schuif de filter langs boven in het masker. Zorg ervoor dat de filter zich niet dubbel plooit, anders krijgt dat stukje van het masker geen filtering. 

Kan ik de filter wassen en hergebruiken? 

Ook de filter kan je wassen en hergebruiken. Als je een filter hebt toegevoegd aan je mondmasker, laat de filter dan in het masker zitten en stop het geheel in de wasmachine na gebruik. Was het masker minstens 30 minuten op 60 graden en laat het masker vervolgens aan de lucht drogen. Haal de filter er enkel uit indien nodig.

 

Mondmasker wassen

Gepersonaliseerde mondmaskers voor bedrijven

Gaan jouw werknemers binnenkort weer aan de slag op kantoor? Schenk elk van hen dan een mondmasker, zodat ze veilig kunnen werken. Op Tadaaz.be kan je kiezen uit een aantal effen mondkapjes, door onze ontwerpers bedachte designs, of je volledig eigen ontwerp mondmasker maken met je bedrijfslogo, tekst en/of foto.

 

Wil je meer dan 50 stuks bestellen? Contacteer dan onze klantendienst!

 

Samen maken we het beste van deze uitdagende periode en gaan we 100% voor deze bijkomende handeling voor onze veiligheid! Mondkapjes worden het nieuwe normaal. Alleen zo kunnen we een nieuwe piek van het coronavirus voorkomen. Samen sterk!

 

Meer info over de bescherming en het gebruik van mondmaskers door de FOD volksgezondheid kan je hier vinden. 

 

Geef hier jouw mening