Ultieme checklist zwangerschap voor jullie mini

Je bent zwanger en wil geen stress nu de bevalling dichterbij komt? Onze zwangerschapschecklist to the rescue! Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis onze zwangerschapschecklist met meer dan 60 tips & to do’s. Je ziet op de checklist zwangerschap per maand en per aantal weken welke zaken je best nog probeert in orde te brengen voor jullie baby’tje geboren wordt. Vind je de nieuwsbrief niet zo interessant? Dan kan je je altijd uitschrijven.

Bron: Lise Desmet

Wat staat er in deze geboorte checklist?

Wat vind je in onze geboorte checklist als je hierboven je gegevens invult? We nemen je graag mee met enkele voorbeelden: 

 • Baby op komst? Je zult ontdekken in onze zwangerschapschecklist dat je in het eerste trimester zeker bij je gynaecoloog of vroedvrouw langsgaat. Maar ook dat dit het moment is om een fotoshoot te regelen of een dagboekje te beginnen van jouw zwangerschap (let the fun begin!). Ook herinneren we je eraan om je hospitalisatieverzekering te checken. 
 • In het tweede trimester benoemen we bijvoorbeeld dat je je best aanmeldt bij Kind & Gezin, maar ook dat het tijd is voor een NIPT test, een eventuele gender reveal, het opstarten van je geboortelijst of pamperrekening. Ook mag je nadenken over wat je voorkeur is rondom borst- of flesvoeding, kraambezoek/babyborrel, een eventuele doop van je kindje… Ook vaccinaties, medische attesten en groeipakketten noemen we in de checklist. Een hele waslijst, maar met onze handige geboortechecklist vergeet je geen enkele stap. Extra handig: als je de zwangerschapschecklist via e-mail gekregen hebt, kun je hem afdrukken en meteen je to-do’s afvinken! 
 • Hello derde trimester! Nu kun je elk moment je kindje verwachten! We helpen je op weg met alles wat je nodig hebt. Tijd om je doopsuiker en presentatie helemaal op orde te zetten, maar ook om overbodige rommel uit huis te gooien. Zo heb je straks een huishouden dat loopt als een trein en kun je je helemaal richten op je schattige zoontje of dochtertje. We herinneren je er ook aan om je bevallingskoffer klaar te zetten, je moederschapsrust aan te vragen, de laatste boodschappen te doen, je auto telkens getankt weg te zetten. En dat je nog even moet genieten van de rust! 
 • Is je kleintje er? Proficiat! We helpen je met een goede start door in de checklist te benoemen wat je niet mag vergeten in de eerste dagen na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan wie je allemaal moet inlichten na de geboorte (familie en vrienden zullen wel op je radar staan, maar wat dacht je aan de mutualiteit, de kinderopvang en je werkgever?). Ook herinneren we je eraan om de geboorte van je kindje te gaan aangeven bij de burgerlijke stand in de gemeente waar het geboren is.

Een checklist voor je zwangerschap

Er komt heel wat bij kijken vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent tot de laatste dagen wanneer je kleine spruit komt piepen! Wil je graag ook alles op orde zodat je niets over het hoofd ziet? Dan vind je hier een verkorte checklist voor je zwangerschap per maand wat er moet gebeuren. Zo kan je elke maand iets afvinken van je to do list en kan je relaxed door je zwangerschap heen. Wil je zeker zijn dat je niks vergeet in de voorbereiding op je kindje? Download dan de checklist bovenaan of onderaan dit artikel. Hierin staan meer dan 60 tips.

Maand 1

 • Wees er vroeg bij want de plaatsjes bij de kinderopvang zijn vaak beperkt. Laat je dus niet verrassen en ga al op zoek van zodra je weet dat je zwanger bent!
 • Eerste bezoekje aan de dokter voor een controle.

Maand 2

 • Breng je werkgever op de hoogte dat je zwanger bent! Zo ben jij beschermd tijdens je zwangerschapsperiode en kunnen zij je afwezigheid alvast inplannen.
 • In maand 2 nemen ze de allereerste echo van je zwangerschap. Deze eerste echo bevestigt de komst van je baby en is zo’n uniek moment!

Maand 3

Maand 4

 • Wist je dat je vaker tandproblemen hebt tijdens je zwangerschap? Plan dus zeker een bezoek bij de tandarts voor een extra controle om eventuele problemen te vermijden.
 • Ga je voor borstvoeding of flessenvoeding? Het is voor veel zwangere vrouwen een moeilijke beslissing. Volg een van de vele infosessies om te zien welke keuze jou het beste ligt.

Maand 5

 • Een naam zoeken is niet altijd even evident. Laat je inspiratie de vrije loop vooraleer te beslissen! Schrijf de naam ook altijd even op, dit geeft vaak een ander beeld.
 • Het vastleggen van de geboortelijst is vaak een spannend moment en maakt de komst van het kindje ook reëel. Bezoek zeker op voorhand verschillende winkels en informeer bij vrienden en familie welke ervaringen zij hebben en wat je echt op je lijstje moet zetten.

Maand 6

 • Via het sociaal bureau kan je het attest aanvragen voor kraamgeld. Een extra duwtje in de rug is altijd welkom toch!
 • Richt de babykamer in en bekijk of je nog moet schilderen, behangen… Een goed bedje, verzorgingstafel en een comfortabele stoel voor de (borstvoeding) zijn een absolute must. Maar ook aan de decoratie en verlichting wil je vast aandacht besteden, zodat je je kleintje een warm welkom kan geven!
 • Om helemaal voorbereid te zijn op je bevalling en eventuele rug- of bekkenproblemen te verhelpen, kan je bij de kinesist terecht voor prenatale kine. Zij helpen je spieren te versterken en geven je allerlei tips om je voor te bereiden op je bevalling.

Maand 7

 • De komst van je baby komt steeds dichter dus kan je gerust beginnen nadenken over welke doopsuiker en geboortekaartjes je zal kiezen. Gaan jullie voor klassiek, retro of origineel? Laat je zeker inspireren door onze uitgebreide geboortecollectie. Je kan van de kaartjes en doosjes een proefje aanvragen zodanig dat je dit thuis rustig kan bekijken en eventueel even de mening kan vragen van andere.
 • Wil je graag nog sportief blijven op het einde van je zwangerschap? Dan is hardlopen of muurklimmen nu misschien niet meer zo aan te raden… Volg een cursus zwangerschapsyoga of ga na of je in de buurt kan deelnemen zwangerschapszwemmen. Zo blijf je actief en geniet je ten volle van je zwangerschap.

Maand 8

 • Het einde is in zicht dus het aftellen kan beginnen! Tref de laatste voorbereidingen en maak jouw koffer en die van de baby klaar. Neem ook zeker belangrijke telefoonnummers bij de hand van de vroedvrouw, ziekenhuis, werkgever,…
 • Laat je deze maand nog eens goed verwennen! Doe nog maar eens zot met vriendinnen of ga nog eens goed eten met z’n tweetjes. Ook een bezoekje aan de schoonheidsspecialist is nu een heerlijke luxe. De komende maand(en) zal je hier immers niet zo veel tijd voor hebben.
 • Neem contact op met de kraamzorgafdeling in je buurt. Zo weten zij al dat je beroep op hen wil doen van zodra je kindje geboren is en kan je alvast de eerste afspraken maken voor hulp in het huishouden, advies bij borstvoeding, verzorging van je kindje…
 • Maak je doopsuikerdoosjes klaar en denk na over de presentatie ervan. Ook de adressen en postzegels kunnen alvast op de envelopjes. Zorg ook dat je kaartje klaar staat in je concepten, zodat je dat op de dag van de geboorte in 1-2-3 kan bestellen.

Maand 9

 • De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat kan in deze maand vaak letterlijk genomen worden. Nog even afwachten en dan is je kindje daar. Tref de laatste voorbereidingen in huis tegen dat je kindje naar huis kan zoals extra voorraad van de dagelijkse boodschappen, voldoende luiers,… 
 • Kook vooraf maaltijden en soep en vries die in, zodat je wat voorraad hebt voor de eerste weken na de bevalling. Dan zal je wat blij zijn dat je alle tijd kan besteden aan je kindje en tocht gezond en lekker kan eten!

Zoals hierboven aangegeven, deze geboortechecklist is een verkorte versie. Download onze checklist zwangerschap met meer dan 60 to-do’s om de belangrijkste zaken niet over het hoofd te zien… Maar bovenal, vergeet niet te genieten tijdens de zwangerschap!