De ideale babynaam kiezen? Zo begin je eraan!

Je bent zwanger en je wilt wat. Namelijk: een mooie babynaam kiezen. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet iedereen. En dat je daarbij niet over één nacht ijs gaat, is evident. Hoe je het dan wel aanpakt? Met deze tips helpen wij je alvast op weg.

Breng de valkuilen in kaart

Heb je al enkele namen opgelijst in een persoonlijke top tien? Mooi zo. Dan begint nu het echte werk: uitkijken voor de valkuilen, want die zijn er wel degelijk. We zetten er enkele op een rijtje:

  • Initialen en de combinatie van de voor- en achternaam kunnen soms vreemd uitpakken.
  • Een lange achternaam combineren met een lange voornaam is zelden een goed idee.
  • Je kind noemen naar je idool is risicovol. Doe het alleen als je de naam écht mooi vindt en als hij niet te erg uit de band springt – je zal maar als Angelina of Miley door het leven gaan …
  • Misschien vind je het ook belangrijk dat de naam in andere talen ook goed klinkt. Siebe of Berre klinken in het Frans of Engels bvb helemaal anders dan in het Nederlands.

Kijk dus goed uit voor rare combinaties en vergezochte namen, en denk op de lange termijn: zal je deze naam over tien of twintig jaar nog altijd mooi vinden?

babynaam kiezen

Babynaam kiezen? Surf eens rond op het web

Inspiratie vinden voor de ideale babynaam is geen probleem: het internet staat er vol mee. Als je een Engelse naam wel ziet zitten, is dat een extra voordeel. Dan kun je namelijk eindeloos rondsurfen op Amerikaanse of Britse sites die tips, lijstjes en ideeën in overvloed aanbieden. Op deze babynamensite kun je zelfs Italiaanse, Spaanse, Griekse en Franse namen bekijken, mocht je voor die optie openstaan.  

 

Toch liever een Nederlandse naam? Dan is de website van Kind en Gezin het ideale hulpmiddel in je zoektocht naar een babynaam. Je vindt er een lijst van de populairste jongens- en meisjesnamen in Vlaanderen, en je kunt er specifieke zoekopdrachten ingeven – bijvoorbeeld een maximaal aantal letters voor de naam van je baby.

Inspiratie vinden bij beroemdheden

Zit je even zonder inspiratie? Dan loont het de moeite om een lijstje op te stellen van inspirerende beroemdheden uit binnen- en buitenland: wetenschappers, presidenten, schrijvers, muzikanten, … Wie weet zit er een naam tussen die je mooi vindt, of die internationaal klinkt. Enkele voorbeelden:

  • De Amerikaanse schrijfster Toni Morrison zorgt ervoor dat ook meisjes voortaan Toni genoemd worden.
  • Beroemde Jacks (Kerouac of White, bijvoorbeeld) kregen al vaak navolging. Acteur Stany Crets noemde zijn zoontje zo.
  • Ook het ultieme stijlicoon Jackie Kennedy kan een inspirerend voorbeeld zijn.
  • En nu we het toch over first lady’s hebben: Michelle klinkt lang niet slecht, toch?

Tot slot nog een laatste tip voor aanstaande ouders: laat je niet te veel door anderen beïnvloeden en beslis vooral zelf. Je intuïtie geeft meestal wel aan of het al dan niet goed zit met die babynaam.

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 170

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *