Een tweede kindje op komst: zo bereid je je zoon of dochter voor!

Enig kind zijn is soms heel leuk. Je geniet ten volle van de aandacht van je ouders en je moet niks delen met je broers of zussen. Toch zijn er voor je eerste kind ook veel voordelen verbonden aan de komst van een broertje of zusje. Hier kom je alvast te weten hoe je je eerste kind kunt voorbereiden op de komst van een tweede kind.

 

grote broer zus tweede kindje geboortekaartjes

Een tweede kind erbij: bereid je kind geleidelijk aan voor

Voor je oudste kind is het niet altijd even makkelijk wanneer de aandacht plots verdeeld wordt over een ander broertje of zusje. Daarom is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de komst van een tweede kind. Maak je kind nieuwsgierig, zonder er hem of haar alle dagen mee te confronteren. Zo geef je je kind de tijd om er stilaan aan te wennen. Daarnaast moet je je oudste kind duidelijk maken dat hij of zij moet leren delen en niet voor altijd alle aandacht kan krijgen.

Grote broer of zus worden

Vertel je eerste kind dat hij een grote broer of zus wordt en dat je dus ook op hem rekent om zorg te dragen voor je tweede kindje. Zo zal je oudste kind meer begrip kunnen opbrengen voor het soms moeilijke gedrag van het baby’tje. Daarnaast is het belangrijk om ook bij je zwangerschap je oudste telg te betrekken. Als je kind merkt dat het daardoor positieve aandacht krijgt, zal het zich al een pak beter voelen.

 

Nog een leuk extraatje… voorzie een ‘grote broer’ of ‘grote zus’ cadeautje voor wanneer het kindje geboren is. Iets speciaals dat hij of zij krijgt  net na de komst van broer of zus. Alle aandacht gaat dan immers erg naar dat kleine wondertje en zo heeft grote broer/zus ook het gevoel erbij te horen en in de picture te staan.

Geef beide kinderen voldoende aandacht

Het lijkt misschien niet makkelijk om je beide kinderen even veel aandacht te geven. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je oudste kind zich benadeeld voelt ten opzichte van dat schattige baby’tje. Als je kind voelt dat je hem of haar nog altijd even graag ziet, zal hij of zij je nieuwe spruit uiteindelijk ook met open armen ontvangen.

 

Zorg ervoor dat je als mama net na de bevalling ook wat tijd neemt om samen met ‘grote broer’ of ‘grote zus’ het kleine wondertje te bewonderen, zodat zij dit helemaal op hun manier kunnen doen en even alle aandacht krijgen

Originele geboortekaartjes voor de komst van je tweede kind

Om de komst van je tweede kind aan te kondigen, heb je natuurlijk geboortekaartjes nodig. Betrek ook hierbij je tweede kind. Je kunt bijvoorbeeld de naam of een geboortekaartje met foto van je oudste kind gebruiken, met de vermelding ‘… verwelkomt zijn broer of zusje’. Is broer of zus al wat ouder? Dan kunnen ze misschien zelfs mee helpen nadenken over een leuke naam voor het kleintje.

 

geboortekaartjes tweede kind

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 170

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *