Duurzaamheid bij Tadaaz!

Duurzaamheid is een hot topic in alle facetten van ons leven. Bij duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt een bedrijf rekening met de effecten van z’n activiteiten op mens, milieu en bedrijfsvoering. Ook bij Tadaaz is dit iets wat onmogelijk weg te denken is en waar heel wat voor gedaan wordt. Hoe moeilijk is het om de combinatie te kunnen maken van een zo duurzaam mogelijke manier van werken en toch perfect afgeleverde producten te kunnen afleveren bij de eindklant? Wij vroegen het aan Jan Jonckheere, de CEO van Tadaaz.

Hoe belangrijk is duurzaamheid bij Tadaaz?

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk binnen ons bedrijf. We hebben jarenlang deelgenomen aan het Charter voor Duurzaam Ondernemen in West-Vlaanderen. Daaruit zijn er tal van maatregelen gegroeid waaronder ook het opstarten van een cel duurzaam ondernemen in het bedrijf. Hiervoor komen een 7-tal mensen, afkomstig uit verschillende afdelingen van het bedrijf, maandelijks samen.

Welke maatregelen worden er getroffen om zo duurzaam mogelijk te werken?

  • We hebben sinds 2011 zonnepanelen geïnstalleerd die voor 65% voorzien in ons eigen elektriciteitsverbruik en voor een vermogen van 360.000 kWp.
  • Op de meeste plaatsen in het bedrijf werd ledverlichting geïnstalleerd. Deze energiezuinige verlichting heeft gezorgd voor een daling in het elektriciteitsverbruik.
  • Er wordt regenwater gebruikt voor sanitaire installaties.
  • Er wordt afval opgehaald voor recyclage en ook intern wordt gerecycleerd. We hebben het dan over PET, plastic, papier… We doen aan doordacht afvalbeheer en proberen het verpakkingsafval te verminderen.
  • We gebruiken voor Tadaaz hoofdzakelijk FSC gecertificeerd papier. FSC garandeert een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen en/of recyclage. Dit wordt onder andere ondersteund door het WWF en Greenpeace en ook door sociale en economische actoren.
  • Wij stimuleren duurzame mobiliteit. Met andere woorden het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. Ook stimuleren we binnen het bedrijf de werknemers om te sporten. Één keer per maand wordt er een gezamenlijke sportactiviteit gepland.
  • We gebruiken een minimum aan plastic om transport van kaartjes vlot te laten verlopen. Het uiteindelijke pakket wordt vacuüm verpakt met CO2-neutraal plastic, dit wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Aangezien het vacuüm verpakt wordt, gebruiken we de minimale hoeveelheid. Het is nog steeds de bedoeling dat de producten in uitstekende staat toekomen bij de klanten, zonder scheuren of ezeloren.
  • Onlangs werd ook de eerste elektrische wagen aangekocht in het bedrijf.

Op welke maatregel ben je het meest trots?

De installatie van de ledverlichting is de meest recente aanpassing. Dit heeft een grote impact gehad en is ook iets wat we ruim hebben kunnen toepassen. Dit is trouwens ook iets wat ik bij me thuis heb ingevoerd. Daar ben ik dus zeker en vast ook bezig met duurzaamheid!

Welke zaken kunnen in de toekomst nog veranderen om nog duurzamer te worden?

De eerste elektrische wagen werd aangekocht, dit zouden er in de toekomst veel meer kunnen worden. We gaan hier laadpalen voorzien en die zal opgeladen worden met de energie van de zonnepanelen. Dit is sowieso iets dat nog veel kan groeien. Ook het opslaan van de elektriciteit die in het weekend gegenereerd wordt via de zonnepanelen is iets waar we naartoe werken.

 

 

 

Geef hier jouw mening