Duurzaam ondernemen: ons verhaal rond duurzaamheid

Duurzaamheid is een hot topic in alle facetten van ons leven. Bij duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt een bedrijf rekening met de effecten van z’n activiteiten op mens, milieu en bedrijfsvoering. Ook bij Tadaaz is dat iets wat onmogelijk weg te denken is en waar heel wat initiatieven voor genomen worden. Hoe moeilijk is het om zo duurzaam mogelijk te werken en toch perfect afgewerkte producten af te leveren bij de eindklant? Wij vroegen het aan Jan Jonckheere, de CEO van Tadaaz.

CEO Jan Jonckheere

Hoe belangrijk is duurzaamheid bij Tadaaz?

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk binnen ons bedrijf. We hebben jarenlang deelgenomen aan het Charter voor Duurzaam Ondernemen in West-Vlaanderen. Daaruit zijn er tal van maatregelen gegroeid waaronder ook het opstarten van een cel duurzaam ondernemen in het bedrijf. Daarvoor komen zeven mensen, afkomstig uit verschillende afdelingen van het bedrijf, maandelijks samen.

Vrouw speelt vrolijk met jong kind

Welke maatregelen worden er getroffen om zo duurzaam mogelijk te werken?

Zo veel mogelijk. Onze werkgroep evalueert maandelijks welke duurzame maatregelen we nog kunnen toevoegen en welke geoptimaliseerd kunnen worden. We vinden het belangrijk onszelf telkens in vraag te stellen om te kunnen blijven groeien. Om er enkele te noemen…

  • We hebben sinds 2011 zonnepanelen geïnstalleerd die voor 65% voorzien in ons eigen elektriciteitsverbruik en voor een vermogen van 360.000 kWp.
  • Op de meeste plaatsen in het bedrijf werd ledverlichting geïnstalleerd. Die energiezuinige verlichting heeft gezorgd voor een daling in het elektriciteitsverbruik.
  • Er wordt regenwater gebruikt voor sanitaire installaties.
  • Er wordt afval opgehaald voor recyclage en ook intern wordt er gerecycleerd. Voornamelijk hebben we het dan over PET, plastic, papier… We doen aan doordacht afvalbeheer en proberen het verpakkingsafval te verminderen.
  • We gebruiken voor Tadaaz hoofdzakelijk FSC gecertificeerd papier. FSC garandeert een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen en/of recyclage. Dit wordt onder andere ondersteund door het WWF en Greenpeace en ook door sociale en economische actoren.
  • Wij stimuleren duurzame mobiliteit, dus het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer dragen wij hoog in het vaandel. Ook stimuleren we binnen het bedrijf de werknemers om te sporten. Eén keer per maand wordt er een gezamenlijke sportactiviteit gepland.
  • We gebruiken een minimum aan plastic om transport van kaartjes vlot te laten verlopen. Het uiteindelijke pakket wordt vacuüm verpakt met CO2-neutraal plastic, dit wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Aangezien het vacuüm verpakt wordt, gebruiken we de minimale hoeveelheid. Het is nog steeds de bedoeling dat de producten in uitstekende staat toekomen bij de klanten, zonder scheuren of ezelsoren.
  • Onlangs werd ook de eerste elektrische wagen aangekocht in het bedrijf.

Door onze talrijke inspanningen hebben we in 2019 onze ecologische voetafdruk reeds kunnen verminderen met 8%! Daar zijn we toch wel fier op. Als je graag meer wil weten over onze duurzame maatregelen, kan je er hier meer over lezen.

Gezin wandelt in het bos
“Happy en tevreden klanten, daar gaan we voor, met een grote glimlach en een groen hart!”

Op welke maatregel ben je het meest trots?

De installatie van de ledverlichting is de meest recente aanpassing. Die heeft een grote impact gehad en hebben we ruim kunnen toepassen. Dat is trouwens ook iets wat ik bij me thuis heb ingevoerd. Daar ben ik dus zeker en vast ook bezig met duurzaamheid!

Welke zaken kunnen in de toekomst nog veranderen om nog duurzamer te worden?

De eerste elektrische wagen werd aangekocht,  wie weet de eerste van velen. We gaan hier laadpalen voorzien en die zal opgeladen worden met de energie van de zonnepanelen. Dit is sowieso iets dat nog veel kan groeien. Ook het opslaan van de elektriciteit die in het weekend gegenereerd wordt via de zonnepanelen is iets waar we naartoe werken.

We willen er alles aan doen om onze klanten en onze omgeving met zorg te omringen om zo ons steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De wereld staat niet stil, en wij ook niet.

Meer lezen over duurzaamheid en duurzaam ondernemen bij Tadaaz? Je leest er hier alles over.

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 160

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *