Het is volop zomer en dus barbecuetijd! Niets heerlijkers dan de drank koud leggen, de barbecue aansteken en uiteraard familie en vrienden uitnodigen om mee te genieten. Plan je een barbecue? Dan is een originele uitnodiging altijd een leuk extraatje. Maar wat mag daarop zeker niet ontbreken? Enkele tips.
Locatie, locatie, locatie
Het lijkt voor de hand liggend, maar toch wordt een vermelding van de locatie van de barbecue weleens vergeten op de uitnodiging. Misschien omdat je er te gemakkelijk van uitgaat dat je vrienden je wel weten wonen? Hoe dan ook: het exacte adres vermelden is zeker een must. En dat niet alleen. Zeker als je in de stad woont, is het wel zo attent om je gasten te laten weten of en waar er parkeermogelijkheid is. Onze tip als je gasten uitnodigt die van ver komen? Voeg een plattegrondje toe aan de uitnodiging. Zo hebben ze altijd een minikaartje bij de hand dat het makkelijker maakt om bijvoorbeeld de weg te vragen.
Potluck of niet?
Een trend die uit de Verenigde Staten komt overgewaaid, is het ‘potluck dinner’. Het betekent dat iedere gast één gerecht (‘pot’) meebrengt waar veel mensen van kunnen eten. Een slaatje, ovenschotel of dessert: je kiest zelf welk gerecht je maakt. Uiteraard is overleg vooraf wel aangewezen.
Het ‘potluck’-idee leent zich natuurlijk ook perfect voor een barbecue. Zo heb je zelf minder werk met de voorbereiding van groenten, aperitiefhapjes of een dessert en kun je je concentreren op de warme ontvangst van je gasten. Vermeld dus duidelijk op je uitnodiging wat er van je gasten verwacht wordt: zelf iets te eten (of te drinken) meebrengen of niet?
Rsvp op de uitnodiging voor je barbecue
Om te weten hoeveel gasten je kunt verwachten, is het handig om hen via de uitnodiging aan te manen om je te verwittigen of ze al dan niet komen. Zet dus een zogenaamde rsvp op je uitnodiging. Dat staat voor ‘répondez s’il vous plaît’ en geeft aan dat je een antwoord verwacht. Je zet er je mailadres of telefoonnummer bij, en het liefst ook een deadline. Zorg bijvoorbeeld dat je ten laatste drie dagen tevoren weet hoeveel volk er naar je barbecue komt, zodat je alles nog op tijd in gereedheid kunt brengen.
Tot slot nog een laatste tip: vergeet het aanvangsuur niet te vermelden. Een barbecue ’s middags of ’s avonds? Geef het zeker aan op je uitnodiging!