Naar school: je peuter wordt kleuter!

Het lijkt wel of het leventje van jouw kind uit mijlpalen bestaat. Maar als je kind bijna 3 jaar wordt, breekt er echt een ander tijdperk aan: naar school! Natuurlijk is dat een grote verandering voor je kind, maar zeker ook voor jezelf.  Bereid jezelf en je kind daarom goed voor. In dit artikel lees je alles over naar school gaan en wat daarbij komt kijken.

Begin bij het begin: een basisschool kiezen

Een basisschool kiezen is geen makkelijke opgave. Natuurlijk spelen praktische zaken een rol; ligt de school in de buurt bijvoorbeeld. Maar daarnaast is het zeker zo belangrijk om te kijken welke school bij jouw kind past. Want het allerbelangrijkste is dat je zoon of dochter zich goed voelt!

Tip bij het kiezen van een basisschool: sommige scholen kampen met een wachtlijst, zeker in grote steden moet je dus (heel) vroeg inschrijven.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit geldt ook zeker als je kind voor het eerst naar school gaat. Maar, je kunt ook overdrijven… Als je er een mega groot ding van maakt kan het ook wel eens averechts werken. Praat er zeker over, maar houd het een beetje luchtig. 

Een leuke tip: samen schoolspullen shoppen! Een mooie rugzak en natuurlijk een boterhamdoos en drinkfles. Leuk als zijn of haar naam erop staat!

De eerste schooldag

Het is zover: vol trots naar school! Natuurlijk hoop je dat je kleutertje als een spring-in-het-veld elke dag vertrekt en even happy weer thuis komt. Maar in de praktijk zijn dit uitzonderingen. Ieder kind is anders tenslotte. Sommige kinderen hebben een paar weken nodig en anderen voelen zich pas na een half jaar thuis in de nieuwe situatie. Maak je hierover geen zorgen, het komt echt goed!

Naar school

Wat verandert er in de praktijk als je kind naar school gaat?

Behalve die grote verandering in het leven van je kind, zijn er ook veel praktische dingen die veranderen als je kind naar de basisschool gaat. We sommen er een paar voor je op!

Werken en naar school

Gaat jouw kleintje naar de kinderopvang? Dan is het van belang dat je straks na schooltijd voor opvang zorgt. Want om 15u of 16u is de schooldag voorbij en vaak ben jij dan nog aan het werk. Net als bij de kinderopvang zijn er ook hier meerdere mogelijkheden: een crèche of misschien een lieve oma? Zorg ervoor dat je naschoolse opvang hebt geregeld. Dit kan ook vaak op school zelf.

Fruithapje

Het fruithapje is ook zo’n momentje. Een mandarijn zelf schillen duurt wat lang bij een 3-jarige. Een strategische fruitkeuze maken dus :-).

Aan- en uitkleden

We zijn het zo gewend: jasje aandoen, helpen met de schoentjes… Maar een kleuterjuf heeft geen tijd om dit voor alle kinderen te doen. Een beetje trainen is wel wenselijk dus. 

‘In de broek plassen…’

De meeste kinderen zijn wel zindelijk als naar school gaan. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje en dat mag ook. Vooral bij zo’n grote en spannende verandering als de basisschool! De meeste scholen hebben daarom reservekleding beschikbaar. Als je kind echt nog niet zindelijk is kun je dit beter gewoon aangeven op school, dan zijn ze voorbereid en kunnen ze er rekening mee houden.

Een middagdutje doen

Veel kinderen zijn er op hun derde helemaal klaar mee: het middagdutje. Maar naar school gaan is vermoeiend. Het kan dus nodig zijn om af en toe eens een extra ‘rustmiddag’ in te lassen. 

Naar school

Een kleuter heeft een sociaal leven

Kinderfeestjes

Nog eentje dan! Want met het naar school gaan is het tijdperk kinderfeestjes ook aangebroken. Vanaf de vijfde verjaardag wordt er een serieus kinderfeestje gevierd. De eerste keer te gast zijn op een feestje kan ook super spannend zijn. Laat je daarom goed inlichten door de mama van de jarige: blijven ze thuis, gaan ze naar de speeltuin of wordt er een speurtocht gehouden? Het is voor jezelf trouwens ook een fijn gevoel om te weten waar je kind is. 

Danielle Scheilz
Danielle Scheilz

Reach for the stars, surrender to the flow of life & love to the fullest.. Een quote waar ik helemaal achter sta! Samen met mijn gezin genieten van de mooie dingen in het leven staat voor mij dan ook op nummer 1. Ik werk met veel plezier bij Tadaaz en help de klanten graag verder met hun vragen of opmerkingen zodat ze 100 % tevreden zijn met het resultaat van hun bestellingen. Want wat je Happy Moment ook is –geboorte, huwelijk of een ander feestje – alles moet perfect zijn!

Artikelen: 74

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *