Eindelijk krijg je het geweldige nieuws te horen dat het langverwachte wondertje van je vriendin, collega, buren, nichtje… geboren is! Uiteraard sta je te popelen om op kraambezoek te gaan, want wat is er schattiger dan zo’n pasgeboren baby’tje? Toch zijn er enkele zaken waar je best even over nadenkt alvorens je het babybezoek inplant. De volgende tips kunnen alvast helpen om verwarring te vermijden en de ideale gast te zijn. Ook kersverse ouders raden we aan om dit lijstje subtiel te delen met vrienden en kennissen om die eerste drukke weken vol bezoekjes zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Do’s bij een kraambezoek
Tip #1 Maak een afspraak met de ouders
Vraag wanneer je het beste op bezoek kan komen en hou je aan de afgesproken datum en tijd. Niets is zo vervelend als bezoek dat te vroeg komt waardoor de moeder net wakker is van een dutje terwijl ze zich liever frisser zou willen presenteren, of iemand die te laat komt opdagen waardoor men op jou moet wachten en de volgende voeding er al aankomt. Hou je in het ziekenhuis ook steeds aan de voorziene bezoekuren en laat ook hier liefst even weten wanneer je zou willen komen.
Tip #2 Kom niet met lege handen
Neem iets mee als je op visite komt. Indien er een geboortelijst is, kies dan iets van de lijst zodat je geen ongewenst cadeau meebrengt. De kersverse ouders zullen het vast ook appreciëren als je eten meeneemt. Ze zijn nu met zoveel andere dingen bezig dat dit waarschijnlijk hun laatste zorg is. Als jij een lekkere lunch of een tussendoortje meebrengt, zullen ze dit zeker waarderen en valt er alweer een zorg weg voor hun.
Decoratieve spulletjes die jij zo schattig vond in de winkel, zullen waarschijnlijk minder geapprecieerd worden door de ouders. Zij hebben zich uit de naad gewerkt om de perfecte babykamer in te richten en de kans is groot dat jouw kadertje of muursticker helemaal uit de toon zal vallen. Beter is om de geboortelijst te volgen of te vragen of er nog iets is wat ze nodig hebben.
Tip #3 Helpende handen zijn welkom
Steek de handen uit de mouwen en help opruimen, doe de afwas, dweil de gang, vraag of je kan helpen met boodschappen of een wasje draaien. Wees attent, alle hulp is welkom, hoe klein ook. Dat is dan alweer iets waar het koppel zich niet meer druk in moet maken. Ze zullen je heel dankbaar zijn!
Tip #4 Strooi met complimentjes
Laat je gaan met het geven van complimentjes, zeker over de baby en de mama. Hoe verwaaid en vermoeid zij er ook uitziet, zorg ervoor dat ze zich goed voelt in haar vel en dat ze voldoende te horen krijgt dat ze straalt en het goed gedaan heeft. Bevallen is een hele klus en een verzorgd uiterlijk is dan waarschijnlijk het laatste waar haar hoofd naar staat. Ouders vinden het ook altijd leuk om complimenten te horen over hun kleine wondertje, dus je hoeft je niet in te houden om te zeggen hoe mooi hun baby wel is… Ook complimentjes over het geboortekaartje en de doopsuikerdoosjes zullen de ouders met veel plezier in ontvangst nemen. Ze hebben hier immers lang over nagedacht en met veel zorg voorbereid om er een 100% persoonlijke toets aan te geven.
Tip #5 Aandacht voor grote broer of grote zus
Heeft het koppel al kindjes en is nu nummer 2, 3, 4 geboren? Ook dan is een kraambezoekje zeker welkom! De andere broertjes en zusjes maken het uiteraard wat drukker. Hou daar rekening mee en geef hen ook voldoende aandacht en misschien ook een leuk geschenkje… Zij beleven immers ook een speciaal moment en vinden het vaak toch een beetje vreemd dat al die aandacht naar dat nieuwe kleine wezentje gaat.
Don’ts bij een kraambezoek
Tip #6 Bescherm mama en baby
Hoe enthousiast je ook bent, als je snipverkouden bent of nog wat last hebt van buikgriep blijf je thuis tot je volledig uitgeziekt bent. Zowel de kersverse mama als de baby zijn nog niet voldoende op krachten en hebben nu minder weerstand. Kans op besmetting dient ten alle tijden vermeden te worden, net zoals de stress die een mogelijke besmetting met zich meebrengt.
Tip #7 Begrip voor de kersverse ouders
Ook in dit geval moet je zorgen dat je enthousiasme niet de bovenhand neemt door de baby meteen te willen vasthouden en oppakken. Indien je de baby even in je armen wilt houden, vraag dit dan eerst aan de mama. Als de baby slaapt, laat hem of haar dan liggen. Neem het niet kwalijk als de ouders hun kleintje liever zelf nog wat willen vasthouden, ze bedoelen het niet persoonlijk en elke mama ervaart dit anders. Maak ook niet ongevraagd foto’s van het kersvers kindje en post die al zeker niet op social media zonder dit met de ouders afgestemd te hebben. Laat die eer aan de ouders zelf over om hun kleintje te ‘sharen’ zoals zij het willen.
Tip #8 Respecteer de keuze voor een babyborrel
Als je bij het geboortekaartje een uitnodiging voor een babyborrel ontving, wil dit zeggen dat de ouders liefst het aantal bezoekjes thuis willen beperken. Ben je geen dichte familie of heel goede vriend van het koppel, hou je daar ook aan en vraag niet om alsnog thuis op bezoek te komen. Op de babyborrel krijg je zeker de kans om het kleine wondertje te ontmoeten!
Tip #9 Voorzichtig met bubbels
Indien er je tijdens het kraambezoek bubbels aangeboden worden, hou het dan bij één glaasje. Niemand zit te wachten op dronken taferelen en waarschijnlijk is het aantal flessen berekend op het aantal mensen die nog op bezoek komen. Daarbij is bevallen heel erg vermoeiend en wil de moeder waarschijnlijk nog wat uitrusten.
Probeer bij een bezoek in het ziekenhuis, je bezoek niet te lang te trekken, er zijn immers nog mensen aan wie de nieuwe ouders aandacht moeten geven. Nadien komt er nog wel een moment waarop je uitgebreid kan vieren met je vriend(in).
Tip #10 Meer luisteren dan praten
Dring je eigen geboorteverhalen of die van de vrouw van de bakker niet op en geef geen ongevraagd advies. Gun de ouders hun plaatsje in de spotlights en laat hen hun verhaal vertellen waar en wanneer ze willen, zonder het over jezelf te willen hebben. Advies zullen ze vast en zeker al van iedereen gehad hebben en extra informatie maakt het alleen maar verwarrend. Indien ze erom vragen, kan je natuurlijk wel jouw persoonlijke tips meegeven.
Als uitsmijter, geven we je graag mee om niet meteen op de eerste dag op bezoek te komen. Tenzij je dichte familie bent of heel heel heel erg close bent met de ouders uiteraard en je weet dat je bezoekje welkom is. Die eerste dag is een intense emotionele rollercoaster, laat vooral de ouders en dichtste familie die eerste rit maken!
Heb jij nog andere tips om aan dit lijstje toe te voegen? Dan lezen we die graag in de reacties!