Een babynaam kiezen… doe niet al te gek!

Dat kleine wondertje is op komst en je wil alles tot in de puntjes voorbereiden. Logisch ook, want 9 maanden lijken lang, maar gaan erg snel voorbij! In de voorbereiding op de komst van je kindje is de keuze van de naam  uiteraard een heel belangrijke ‘to do’. Je kindje moet er immers de rest van zijn of haar leven mee verder!

Hoe ga je best te werk om de perfecte naam voor jullie kleintje te kiezen? Deze tips zullen je vast al een heel stuk op weg helpen!

babynaam kiezenVertrouw op je buikgevoel

Het ‘buikgevoel’ is eigenlijk de eerste belangrijke factor om te weten welke richting jullie uit willen met de keuze van de namen. Dus voor je begint te googelen en boekjes met babynamen door te nemen, is het goed om eerst elk op het gevoel een lijstje te maken en het dan samen te leggen. Wie weet staat daar al eenzelfde naam op die jullie allebei leuk vinden? En heeft grote broer of zus misschien ook een ideetje? Wie weet is dat wel dé naam die jullie zoeken?

Inspiratie voor je babynaam vind je echt overal

Inspiratie voor een babynaam vind je zowat overal! Wil je een link met je eigen familie? Dan is de naam (of tweede naam) van je oma, opa, moeder of vader misschien een optie. Oude namen zoals Jef, Clara, Staf, Senne, Gust, Juliette… zijn trouwens weer helemaal hip. Maar ook op veel andere manieren zoals in de media, in boeken, films, op het werk of in andere culturen kan je inspiratie vinden. 

Goeie match met de familienaam

Als je een naam wil kiezen, check dan zeker ook of de link met de familienaam mooi klinkt. Een paar keer luidop zeggen helpt hier het beste bij.

Let op voor vreemde initialen

Wat zijn de initialen van voor- en familienaam samen? Je wil toch liever niet dat die BH of WC zijn… Even bij stilstaan kan dus zeker geen kwaad bij de keuze van de naam voor je baby!

Vermijd courante combinaties

Heb je een erg courante familienaam, dan mag de voornaam wel wat specialer zijn. Zo vermijd je dat er nog meer mensen met dezelfde voor- & familienaam combinatie in de klas zitten.

Geen verkleinwoord als babynaam

Je kindje is uiteraard klein en schattig als het pasgeboren is, maar laat je niet verleiden tot een officiële naam die een verkleinwoord is. Geen Elsje of Liesje op de identiteitskaart dus…

Een naam die altijd gespeld moet worden

Denk na over de spelling van de naam voor je kindje. Een courante naam, maar net iets anders geschreven is leuk, maar zorgt er wel voor dat zoon- of dochterlief dit altijd zullen moeten spellen als ze ergens hun naam moeten doorgeven.

Een naam die kan voor jongens en meisjes

Als je kiest voor een unisex naam, zoals bvb Sam, vergeet dan zeker niet te vermelden op het geboortekaartje dat je een zoontje of dochtertje hebt gekregen… Uiteraard kan de kleur en stijl van je kaartje dit ook perfect vertalen!

Spring eruit in de massa

Surf niet te veel mee op hypes van het moment. Een populaire voetballer kan heel plots zorgen voor een groot aantal naamgenoten onder pasgeboren baby’s. Altijd handig om even na te gaan hoe vaak de naam die jij wil kiezen al voorkomt in jouw regio. Dat kan je op de website van Kind&Gezin altijd even nagaan.

Als de keuze dan eenmaal gemaakt is, is de stap naar het kiezen van een perfect geboortekaartje snel gezet! Vraag een gepersonaliseerd voorbeeldkaartje aan, dan zie je meteen de naam van jullie kindje op het kaartje gedrukt en dat is toch een heel speciaal moment! 

De naam van je kindje kiezen is een belangrijke ’to do’ op je lijstje wanneer je zwanger bent. Maar er is veel meer dat je goed wil voorbereiden vooraleer je kleintje komt! Download nu onze geboortechecklist en bereid je in alle rust voor op de komst van je baby!

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 170

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *