Een potluckparty? Gezelligheid ten top!

Potluck is een Amerikaans fenomeen dat nu ook bij ons almaar meer in trek raakt. Een mooi eetconcept dat het de gastvrouw of -heer bijzonder makkelijk maakt. Wil je ook weleens zo’n potluckparty onder vrienden organiseren? Dit zijn de spelregels.

 

potluck party

Het concept

Bij een potluckparty brengt iedere genodige een zelfbereid gerecht mee. Dat kan een aperitiefhapje, voorgerecht, hoofdgerecht of dessert zijn. Op die manier hoeft de gastvrouw of -heer geen volledig diner voor te bereiden én krijgt iedereen de kans om nieuwe smaken te ontdekken.

De spelregels voor een potluckparty

Klaar om eraan te beginnen? Hou dan zeker rekening met deze richtlijnen.

Verdeel en heers

De chaoten onder ons zullen het misschien niet graag horen, maar om van je potluck een succes te maken is degelijk organisatietalent onontbeerlijk. Om te vermijden dat iedereen gelijkaardige (of zelfs identiek dezelfde) gerechten meebrengt, is het aangeraden om op je uitnodiging te vermelden welk soort gerecht de genodigde mag meebrengen. Anders riskeer je te eindigen met vijf tiramisu-schotels en zes appelcakes, terwijl de guacamoledip en de moussaka al na een uurtje op waren.

Vergeet de drank niet

Het eten is op deze avond niet de verantwoordelijkheid van de gastvrouw of -heer, maar de drank is dat natuurlijk wel. Voorzie voldoende witte en rode wijn, eventueel wat flessen bubbels om feestelijk van start te gaan, en verras de chauffeurs van dienst met een non-alcoholisch aperitief.

Een potluck is geen receptie

Hou er rekening mee dat je gasten rustig moeten kunnen neerzitten om van de verschillende gerechten te proeven. Zorg dus voor voldoende stoelen en tafels. Ook een ruim buffet met bestek, glazen en servies zijn essentieel bij een potluckparty. Jij zorgt zo immers voor de finishing touch van de gerechten… Want zoals een ervaringsdeskundige ons vertelde: “Ik zat ooit op de grond paella te eten uit een koffiemok.” Dat wil je uiteraard vermijden.

Uitgenodigd op een potluckparty?

Ben je zelf te gast op een potluck? Probeer dan met een origineel gerecht uit de hoek te komen. Vaak kiezen potluckgasten ervoor om traditionele, zware gerechten klaar te maken, zoals stoofschotels met veel kaas, aardappelen en vlees. Met een licht slaatje of een bord vol geroosterde groenten met yoghurt- of hummusdip erbij zul je de andere ‘potluckers’ ongetwijfeld aangenaam verrassen! Maak vooral iets wat je goed kan klaarmaken en wat je zelf superlekker vindt!

Vanessa Verhelst
Vanessa Verhelst

I love life... ! Adrenaline drijft me voort, in alles wat ik doe: zowel in mijn fantastische job bij Tadaaz als in ons heerlijk uitgebreid gezin met 6 dochters! Genieten van alle kids en vrienden, lekker eten en een glaasje, een heerlijk boek, ski of zon, dansen en sporten, shoppen en ( laten) verwennen…Tadaaz is voor mij dé perfecte stijlvolle shop om alle great moments in ons leven ( mee) te delen!

Artikelen: 120

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *