Zo vier je iemands 100ste verjaardag!

100 jaar worden is iets buitengewoon. Zo’n speciale verjaardag moet dan ook heel goed gevierd worden. De 100ste verjaardag van je oma, opa of zelfs overgrootvader /-moeder kun je natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom lijsten we hieronder enkele tips op over hoe je het kunt aanpakken.

Respecteer de wensen van de eeuweling

Verrassingsfeestjes zijn meestal heel leuk, maar misschien heeft de eeuweling zelf al een specifiek idee om zijn/haar speciale verjaardag te vieren. Vraag de jarige om zijn of haar ideale feest te beschrijven en doe je best om deze wensen na te leven.

100 jaar is een heel eind. Het kan dat de jarige nog heel energiek is, maar soms is het ook anders en heeft die persoon af en toe nood aan wat rust. Hou dus rekening met het kunnen van de jarige en vier op het moment waarop die persoon op zijn/haar best is. Is dat ‘s ochtends? Ga dan voor een brunch. Is dat ‘s avonds? Dan kan je een dessertbuffet doen.

Zorg er ook voor dat belangrijke dingen zoals een familiefoto nemen, taart eten… in het begin van het feest gedaan worden zodat de jarige vroeger kan vertrekken indien nodig.

Waar en met wie?

Het simpelste is om de verjaardag thuis te vieren. Daar mag je alles doen wat je wilt en kan je bij mooi weer ook buiten iets doen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een honderdjarige verblijft vaak in een woonzorgcentrum of soms zelf in het ziekenhuis. In dat geval vraag je het best eens na bij de verantwoordelijke van de afdeling waar hij/ zij verblijft of er ergens een feestruimte voorhanden is waar je je feest kan organiseren.

Dan kan je ook mensen beginnen uitnodigen. Begin met het opsommen van vrienden en familie. De familie zal misschien heel uitgebreid zijn als er bijvoorbeeld al achterkleinkinderen zijn kan dit snel oplopen. Vraag ook na of iedereen er geraakt en of er eventueel oudere mensen zijn die een lift nodig hebben.

Bij een speciale verjaardag hoort ook een super deluxe uitnodiging. Zo kan je bijvoorbeeld een mooie fotokaart met het cijfer 100 en een leuke foto van de eeuweling maken.

100 jaar facts en foto’s

Met foto’s kun je erg leuke dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld een slideshow maken met verschillende foto’s uit het leven van de jarige en belangrijke gebeurtenissen uit die periodes. Je kunt dit ook in de vorm van een filmpje doen. Of als je old school wilt gaan kun je ook een diashow doen met een echte diaprojector.

Zoek het nieuws van hun geboortedag op en de hoogtepunten van de jaren daarna en maak een soort van krant. Deze kun je dan meegeven met de gasten als aandenken. Bepaalde kranten bieden ook de mogelijkheid om de voorpagina van de krant van je geboortedag op te vragen. Op de website van  Het Laatste Nieuws kan je je geboortekrant aanvragen. Ze hebben een archief met voorpagina’s van kranten tot het jaar 1924. Dit kan ook leuk zijn om ergens op te hangen op het feest.

Cadeaus

Een gastenboek is een uniek en emotioneel cadeau. Je koopt een boek of laat een gepersonaliseerd boek drukken en geeft het op het feest door aan alle gasten. Die kunnen dan allemaal een persoonlijk tekstje schrijven voor de jarige. Dit kunnen gewoon wensen zijn, maar ook herinneringen of leuke anekdotes. Op het einde van het feest kun je het boek cadeau doen aan de eeuweling.

Een ander leuk concept is het maken van een tijdscapsule. Je vraagt aan elke gast om iets mee te brengen dat herinneringen oproept aan de jarige. Deze items verzamel je dan in een grote doos. Op het einde van het feest sluit je de doos af en mag de jarige beslissen wanneer de doos terug open mag gaan.

Maak een stamboom met foto’s van alle familieleden. Op de gezegende leeftijd van honderd jaar heb je misschien wel een uitgebreide familie. Dan wordt zo’n stamboom echt een impressionant cadeau.

Het eten

Uiteraard mag een verjaardagstaart niet ontbreken op een speciale dag als deze. En het mag ook een speciale taart zijn met een foto, verschillende lagen of volgens het eigen recept van de jarige.

Hou bij de keuze van het eten ook rekening met de diëten van de jarige en andere gasten. Misschien zijn er die zoutarm of vetarm moeten eten.

Sfeer

Een leuke insteek is om muziek te spelen uit het favoriete decennium van de jarige zoals de jaren 30. Je kunt ook een playlist maken met 100 nummers met uit elk jaar een liedje van 100 jaar geleden tot nu.

Voorzie activiteiten die leuk zijn voor gasten van alle leeftijden. Zo kun je bijvoorbeeld een spelletje bingo spelen met leuke weetjes over de eeuweling.

Heb je zelf nog leuke tips rond het geven van een verjaardagsfeestje voor een honderdjarige? Laat het ons weten in de reacties!

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 160

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *