Een babysit: hoe pak je het aan?

Het is zover: jullie eerste kindje is nog maar een paar maanden oud en jullie moeten ergens naartoe waar kindjes niet echt op hun plaats zijn. Oma en opa zijn op reis, tante en nonkel zijn niet thuis en meter en peter zijn ook niet beschikbaar. En nu? Een babysit! Maar waar vind je een betrouwbaar iemand? En hoeveel moet je die betalen? In deze post geven we je een handig overzicht waarin al je prangende babysit-vragen beantwoord worden.

 

Hoe vind ik een betrouwbare babysitter?

Er zijn tal van opties om een betrouwbare babysit te vinden. Zo kan je een nichtje, neefje, buurmeisje of -jongen vragen. Zijn deze voor jou niet de beste keuze? Dan kan je ook altijd terecht bij een babysitdienst zoals  Babysits. Via deze tool vind je heel eenvoudig een fijne babysit bij jou in de buurt. Als ouder kun je ook reviews toevoegen waarmee je de keuze voor andere ouders makkelijker kunt maken. Bij elke babysitter kun je dan de reviews zien en daarnaast ook zijn/haar leeftijd, locatie, opleiding etc. Bovendien kan je via de site berichten sturen naar babysitters en afspraken maken. Zelfs voor een last-minute babysit kun je er terecht.

Hoe oud moet mijn kindje zijn en hoe oud moet de babysit zijn?

Sommige ouders laten hun baby bij een babysit vanaf 3 maanden, anderen kunnen het pas na 18 maanden. De ideale leeftijd om een babysit te nemen hangt vooral van jezelf af en van het feit of de babysit het ziet zitten om op zo’n jong kindje te babysitten.

In principe doet het er niet echt toe hoe oud je babysit is. Als jij jouw zoon van 13 vertrouwt om op je dochter van 7 te passen, dan is dat zeker oké. Het hangt ervan af hoeveel verantwoordelijkheidszin hij of zij heeft. De meeste babysitdiensten hebben echter wel een minimumleeftijd van 14 of 16 jaar. En als je dus een babysit neemt die geen broertje of zusje is dan is deze minimumleeftijd wel een aanrader.

 


Hoeveel betaal ik hem of haar?

Je kiest uiteraard zelf hoeveel je een babysit betaalt, maar er is toch een soort standaardtarief waar je beter niet onder gaat. De Gezinsbond raadt aan om €5 per uur te geven, €25 voor een overnachting en een minimumvergoeding van €10 (onder 2 uur).  Ook is het zo dat een begonnen uur telt als een volledig uur. Komt de babysit dus van 19u tot 22u (3 uur) en je komt pas om 22u15 thuis, dan betaal je hem/haar tot 23u (4 uur). Bespreek dit best ook op voorhand met de babysit zelf. De prijs kan ook afhangen van het aantal kinderen en het vereiste zorgniveau.

Wat met verzekering?

Omdat iemand die op je kinderen let eigenlijk personeel is, is het aan te raden om een arbeidsongevallenverzekering voor huispersoneel te nemen. Dat is in principe ook wettelijk verplicht. Deze verzekering dekt de kosten als de babysit bijvoorbeeld bij jou thuis van de trap valt of als hij/zij op weg naar huis een ongeval heeft. De familiale verzekering is niet voldoende. Deze geldt enkel als de babysit gewond geraakt door toedoen van je kindje. Welke verzekering je precies nodig hebt en hoeveel die kost vraag je best eens na bij je verzekeraar.

Welke informatie heeft mijn babysit nodig?

Je hoeft natuurlijk geen encyclopedie te schrijven met alle info over je kindje, maar er zijn toch enkele zaken die je maar beter op voorhand doorgeeft aan de babysitter.

De leeftijd en de naam van je kindje en je contactgegevens zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende zaken, maar ook of je kindje al zindelijk is, wat de kinderen kunnen doen tijdens het oppassen, medicijnen die je kind moet nemen enzovoort, zijn zaken die je babysitter beter ook weet. Bezoek de babysit site en vind een handige lijst met vragen die je eens kan overlopen met je babysitter.

 

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 160

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *