Een trouwfeest in de tuin: how to?

Wanneer je denkt aan een trouwfeest in een tuin denk je vaak ook aan een sprookjeshuwelijk met vele bloemen en planten. Maar een trouwfeest in een tuin betekent ook dat moeder natuur roet in het eten kan gooien. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Deze tips helpen je alvast op weg!

De locatie

Je denkt nu waarschijnlijk ‘In een tuin natuurlijk! Waar anders?’, maar er zijn nog locaties die onder de noemer tuinfeest passen. Een trouwfeest in de tuin kan op heel wat manieren ingevuld worden. Denk maar aan een park, bos,… Daarvoor heb je natuurlijk wel de nodige vergunningen of toelatingen nodig, maar het is soms goedkoper dan de tuin bij een feestzaal en heel origineel. Je informeert best eens bij de gemeente om te weten of dit toegelaten is of niet.

De periode

Hou rekening met de periode of het seizoen waarin je je trouwfeest organiseert. Natuurlijk kan het mooi weer zijn in november en kan het regenen in mei, maar de kans op mooi weer blijft natuurlijk groter in de zomermaanden. Hou ook rekening met het hooikoortsseizoen. Je wilt niet dat de helft van je gasten heel de avond moet niezen.

Plan B

Je zorgt er best voor dat je in nood ergens binnen kan schuilen. In een tent, een schuur, feestzaal…Als er te veel wind is of als het regent wil je vast dat je gasten ergens binnen kunnen. Ook als er veel zon is, zorg je best voor wat schaduw. Dit hoeft dan niet per se een tent te zijn. Enkele parasols zijn zeker ook voldoende. Het kan ook leuk zijn om waaiertjes, kleine ventilatortjes, zonnecrème, paraplu’s,…. als bedankje te geven. De gasten kunnen ze dan gebruiken tijdens het feest, maar ook achteraf.

Kan iedereen alles goed horen?

Wie al eens buiten naar de radio geluisterd heeft, weet dat je dan de volumeknop soms wat harder moet zetten. Dat is ook zo met grotere geluidsinstallaties en micro’s. Zorg dat het volume hoog genoeg staat en dat de boxen wat verspreid zijn over het terrein. Zo kan iedereen jullie speech goed horen. Als jullie een geluidsinstallatie huren kan je hiervoor ook raad vragen aan de verhuurder of aan de dj!

Decoratie

Wat decoratie betreft kan je alle kanten op. Ofwel blijf je in het thema van de natuur en ga je voor tuinmeubelen, picknicktafels of ruwe boomstambanken ofwel breng je binnen naar buiten en ga je voor chique stoelen die recht uit een hotellobby lijken te komen. Met een trouwfeest in de tuin kan je nog heel wat kanten uit.

Het thema tuin kun je ook doortrekken in je trouwkaart en ander drukwerk voor je huwelijk. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor thema bloemen of bohemian.

Food & drinks

Denk goed na over de keuze van je menu. Bij warm weer is het misschien leuk om koude gerechten te serveren, maar houd er dan rekening mee dat jullie het eten ook koud moeten kunnen houden tot bij het opdienen. Een warme maaltijd kan dan soms een makkelijkere oplossing zijn. Een warme maaltijd biedt ook meer zekerheid. Als het weer tegenvalt en het wat fris is zit je safe met je warme maaltijd.  

Bij warm weer moet je voldoende koele dranken voorzien en bij koudere dagen kan een warme chocolademelk of een kopje koffie wonderen doen. Het weer is geen zekerheid bij een trouwfeest in de tuin. Maar voor alles bestaat een oplossing!

Muggen en andere insecten

Muggen en andere insecten kunnen ook een domper op de feestvreugde zijn. Een makkelijke en gezellige oplossing hiervoor is het plaatsen van citronella kaarsen op de tafels. Er zijn natuurlijk nog tal van andere oplossingen om insecten te vermijden, maar daarvoor vraag je best raad aan mensen in een tuincentrum.

Ook dat nog

Bekijk ook of er genoeg parking is. Als je je feest in een privétuin geeft, kan parking een probleem zijn. Voorzie dan bijvoorbeeld een weide een eindje verderop of een parking van een lokale supermarkt (als je die mag gebruiken)  en leg een pendelbusje in. Wat vaak ook voor problemen zorgt zijn de toiletten. In een tuin of park zijn er meestal weinig of geen toiletten. Vele bedrijven verhuren elegante toiletruimtes op aanhangwagens die je makkelijk in je tuin kan zetten. Daarnaast kan je ook een dansvloer huren. Dansen in het gras of in kiezelsteentjes is niet zo eenvoudig als het lijkt en ook op een tuinfeest wil je dat er gedanst kan worden tot in de vroege uurtjes!

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 160

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *