Ooievaar en geboorte: waar komt de link vandaan?

Je bent hem vast al enkele keren tegengekomen tijdens je zoektocht naar het perfecte geboortekaartje: de ooievaar. Ongetwijfeld heb je je ook wel eens afgevraagd waarom nu precies de ooievaar ons met pasgeboren baby’s komt verrassen. Dat leggen we je in dit artikel haarfijn uit.

 

geborte en ooievaar geboortekaartje

Een geluksvogel

De ooievaar is een geluksvogel in elk opzicht van het woord. In het woord ‘ooievaar’ herken je namelijk het Hoogduitse ‘ot’, wat ‘geluk’ betekent, en ‘baren’, Hoogduits voor ‘dragen’. De ooievaar is dus letterlijk een ‘geluksdrager’. Enkele eeuwen geleden bouwden mensen zelfs karrenwielen met palen bovenop hun woning, in de hoop dat een ooievaar er zijn nest zou bouwen en zo de bewoners van het huis zou overspoelen met – je raadt het al – geluk.

‘Mama, waar komen baby’s vandaan?’

De meeste ouders zien op tegen de dag waarop hun kinderen vragen waar baby’s vandaan komen – en dat was in achttiende-eeuws Duitsland niet anders. Om de waarheid te verbloemen, ontstonden dan ook heel wat verhalen – soms behoorlijk vergezocht – over kolen, of over kinderen die letterlijk aan bomen groeiden. En op een mooie morgen zag ook de mythe van de ooievaar als kindjesbrenger het levenslicht.

De ooievaar en de geboorte van een prinses

De ooievaar maakte definitief zijn intrede bij onze noorderburen aan het begin van de 20e eeuw, toen prinses Juliana werd geboren – misschien zat haar Duitse vader daar wel voor iets tussen? Affiches en kaartjes met ooievaars overspoelden het land en Vlaanderen ging maar wat graag mee in de ooievaarstrend.

 

Intussen is de traditionele ooievaar in onze contreien een beetje op zijn retour, en kiezen kersverse ouders – of beter gezegd: hun vrienden en familie – liever voor een leuk grafisch opschrift met de naam van de baby. Simpel, en in elk geval veel minder gecompliceerd dan dat hele ooievaar-verhaal …

 

Toch is de link tussen dieren en geboortekaartjes nog niet volledig verdwenen en zijn er tal van schattige geboortekaartjes met een liefelijk vogeltje, een uil of bijvoorbeeld een vos te vinden.

 

retro geboortekaartje vogel

eco geboortekaartje

geboortekaartje tweeling uil

 

footer-geb21-benl

Geef hier jouw mening