Papa worden: wat moet je weten over de zwangerschap?

papa worden

Het is doodnormaal een beetje nerveus te worden tijdens een zwangerschap, ook voor de vader. Papa worden is dan ook een unieke ervaring. We vertellen je graag alles wat je moet weten over de zwangerschap én papa worden!

Tips voor mannen met een zwangere vrouw

Tijdens de zwangerschap verandert er veel met je schat. Ze draagt een kind, heeft last van hormonen en mogelijk gaat haar gevoel voor humor ook even verloren tijdens de zwangerschap. Neem haar dat vooral niet kwalijk en probeer je dijenkletsers te bewaren voor als je met je vrienden op café zit.

Je hebt misschien al van zwangerschapsdementie gehoord? Dat is jammer genoeg geen uitvinding van de media of van marketeers, integendeel. Tijdens de zwangerschap wordt je vriendin inderdaad erg vergeetachtig. Haar bril zoeken terwijl die op haar hoofd staat, chili con carne maken zonder vlees, … het kan allemaal!

Do’s and don’ts voor papa’s in wording

Wat je altijd moet doen

  • Iets wat je zéker moet doen als je papa gaat worden, is een boek (of twee) lezen over zwangerschappen, baby’s en vader worden. Zo heb je meteen een beter beeld van wat je vrouw doormaakt en ken je de meest courante begrippen die je bij het bezoek aan de gynaecoloog zal horen vallen.
  • Zorg dat je altijd iets te eten op zak hebt. Iedereen weet dat evenwichtige voeding belangrijk is voor een zwangere vrouw, maar daarnaast is ook de timing belangrijk. Als je vrouw zegt “ik heb honger”, is het tijd voor een snack! Die hongeraanvallen zijn onontkoombaar, dus kan je je er best op voorbereiden.
  • Vertel haar dat ze mooi is! Doe het met die simpele woorden en laat zinnetjes als “ik vind je leuk met die schattige buik”, “zelfs met al die rondingen ben je mooi”, … achterwege! 
  • Bereid samen de komst van de baby voor door de babykamer in te richten, de geboortelijst op te stellen, zwangerschapslessen te volgen en de geboortekaartjes te kiezen.

Wat je zeker nooit mag doen

  • Haal vooral NIET aan hoe dik, gigantisch of opgezwollen je vrouw eruitziet. Ze weet namelijk maar al te goed dat ze meer weegt, dat is een van de eigenschappen van zwanger zijn.
  • Behandel haar niet alsof ze van papier is. Je bedoelt het waarschijnlijk goed wanneer je een deur openhoudt, de boodschappen draagt en haar ontziet van zware dingen te tillen, maar toch zal ze zich betutteld voelen en dat is óók niet goed?

Echt papa worden? Probeer dan ook eens de bevalling!

Tijdens de weeën ondergaan vrouwen heel wat pijn. Wees dar dus op voorbereid ….Geloof je hier niets van? Bekijk dan dit filmpje waarin ze weeën simuleren bij mannen of onderga zelf zo’n simulatie!

Lies Jonckheere
Lies Jonckheere

Ik ben de trotse mama van mijn allerliefste zoontje Georges. Een droom van een baby! Het grootste deel van mijn tijd spendeer ik met hem: Georges verzorgen, met hem spelen, leuke kleertjes en spulletjes uitzoeken … Mijn huwelijk – met mijn even fantastische man - een paar jaar geleden was prachtig, maar mama worden is echt een overweldigend gevoel. Tadaaz mocht al deel uitmaken van al Georges ‘Happy Moments’. Aankondiging van zijn geboorte, doopsuikerdoosjes en bedankkaartjes... Maar ook de uitnodigingen voor zijn eerste feestje: het doopfeest. Ik ben er zeker van dat er nog vele ‘Happy Moments’ volgen voor mijn zoontje en kijk ernaar uit om die te vieren!

Artikelen: 184

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *