Nu Kerst voor de deur staat, kunnen we volop beginnen brainstormen over de lekkerste recepten. Welke hapjes Kerst zullen we dit jaar bereiden om vrienden en familie te verrassen op kerstavond of kerstdag?
Bij een feest hoort een goede aperitief. Zowel een glas heffen als de aanwezigheid van heel wat lekkere hapjes zijn de perfecte start van de avond. Tradities moeten we in ere houden. Er staat misschien wel kerstkalkoen op het menu… Hier krijg je heel wat inspiratie voor de hapjes en het dessert. Smakelijk!
Aperitieven: de lekkerste hapjes Kerst
Bladerdeegkerstboom met boerenkoolpesto en kaas
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 vellen bladerdeeg
- 100 g boerenkool
- 1 teentje knoflook
- 2 el pijnboompitten
- 1 el citroensap
- 40 g geraspte Flandrien, gerijpt
- 1 eidooier
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Snijd de harde nerven van de boerenkool weg. Doe ze in een blender, samen met de gepelde look, pijnboompitten, citroensap, kaas en een flinke scheut olijfolie. Mix fijn.
Kruid de pesto naar smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol een vel bladerdeeg uit. Snijd er een kerstboomvorm uit: een driehoek met een stam.
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrijk de kerstboom (niet de stam) met de pesto.
Dek de boom af met het tweede vel bladerdeeg + bakpapier en keer alles om. Snijd met behulp van de eerste kerstboom het teveel aan deeg van het bovenste bladerdeegvel af.
Snijd ongeveer 7 repen met een mes tot aan de stam aan beide kanten, om de takken van de boom te vormen.
Draai/twist elke tak voorzichtig spiraalsgewijs om.
Snijd uit het overige bladerdeeg een ster of gebruik een koekjesvorm. Plaats de ster bovenaan de kerstboom en druk lichtjes aan.
Bestrijk de boom met de losgeklopte eidooier.
Zet 20 minuten in de oven. Serveer warm of lauw.
Geitenkaaspralines
Ingrediënten voor 8 stuks:
- geitenkaas (zacht, zonder korst) 1 rol
- pistachenoten (gepeld, ongezouten) 1 handje
- gedroogde veenbes 1 handje
Bereiding:
Snijd gelijke schijfjes van de geitenkaas. Rol de schijfjes tot bolletjes.
Hak de pistachenoten en de gedroogde veenbessen fijn. Rol de geitenkaasbolletjes door de fijngehakte mengeling. Serveer met leuke prikkertjes.
Carpaccio met granaatappel en mandarijn
Ingrediënten voor 6 personen:
- rundvlees (carpaccio) 200 g
- rucola 50 g
- halve granaatappel
- 2 mandarijnen
- basilicumhandje
- geraspte parmezaan 2 el
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiding:
Pers het sap van 1 mandarijn, vang op. Pel de andere mandarijn en maak de partjes los. Maak de pitjes van de granaatappel los.
Meng 4 eetlepels van het mandarijnsap met 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Spoel de rucola, laat goed uitlekken in een vergiet. Snipper grote blaadjes fijn en leg ze als basis in een aperitiefschaaltje. Sprenkel er een beetje van de vinaigrette over.
Neem een plakje carpaccio en een partje mandarijn en prik beide losjes op een partyvork. Leg het vorkje mee in het schaaltje. Werk af met granaatappelpitten, basilicum, olijfolie en geraspte parmezaan.
Tortillarolletjes met gerookte zalm, roomkaas en dille
Ingrediënten voor 4 personen:
- gerookte zalm (in sneetjes) 150 g
- 4 tortilla’s
- roomkaas 200 g
- mierikswortel 2 kg
- citroensap
- 4 takjes dille
- peper en zout
Bereiding:
Laat de tortillavellen goudbruin worden in een hete pan. Laat ze vervolgens terug wat afkoelen. Vermeng de roomkaas met de mierikswortel en wat citroensap en kruid met peper en zout.Laat de tortillavellen goudbruin worden in een hete pan. Laat ze vervolgens terug wat afkoelen. Vermeng de roomkaas met de mierikswortel en wat citroensap en kruid met peper en zout.
Spoel de dilletakjes af, schud ze droog, trek de blaadjes van de takjes en hak ze grof. Besmeer elke tortilla met de crème, leg de zalm erop en bestrooi met dille. Rol ze op, snij ze in rolletjes van 2 cm breed, zet vast met stokjes en serveer.
Scampi’s met pittige dip
Ingrediënten voor 8 personen:
- 16 scampi’s (gepeld en zonder darmkanaal
- mayonaise 2 el
- tonkatsu-saus (Bull Dog, te vinden in oosterse supermarkt)
- extra vierge olijfolie 1 dl
- 1 teentje knoflook (gepeld)
- bladpeterselie ¼ bosje
- zeezout
- peper (versgemalen)
Bereiding:
Pel het teentje knoflook.
Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal.
Blancheer de peterselie en de knoflook kort in lichtgezouten water. Spoel meteen met koud water. Laat goed uitlekken en mix fijn. Voeg de olijfolie in een straaltje toe en mix mooi glad. Breng op smaak met peper en zout.
Prik de scampi’s per twee op een prikkertje en bak ze in peterselieolie.
Breng de mayonaise op smaak met tonkatsu-saus , peper en zout.
Serveer de spiesjes met het sausje erbij.
Dessert: van kerstkoekjes tot taartjes
Gingerbread koekjes
Ingrediënten voor 20 stuks:
- bloem 300 g
- boter 115 g
- bruine suiker 160 g
- siroop (suikersiroop/pannenkoekensiroop) 160 g
- 1 ei
- gemberpoeder 1 tl
- kaneelpoeder 1 tl
- nootmuskaat 1 tl
- snuifje zout
Bereiding:
Meng de boter, suiker en suikersiroop tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en meng goed.
Meng in een andere kom de bloem, het gemberpoeder, kaneelpoeder, nootmuskaat en het zout alvast door elkaar. Dit voeg je in delen toe aan de andere mengeling. Meng alles goed door. Schep het deeg in plastic folie en laat het minimum 4 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg uit met wat bloem en steek de gingerbread vormpjes uit. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier. Steek eventueel een rechthoekje uit in het midden indien je de suikerstokjes eraan vast wil maken. Bak de koekjes 15 minuten in de oven. Laat afkoelen.
Teken leuke gezichtjes op de koekjes met behulp van het suikerglazuur en een spuitzak. Steek het lintje door het gaatje en maak de suikerstokjes vast aan de koekjes. Heel leuk om cadeau te geven!
Bladerdeegkoekjes met suiker en kaneel
Ingrediënten voor ongeveer 16 koekjes:
- 4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
- 3 eetlepels suiker
- halve tot 1 theelepel kaneel
- 1 ei of een beetje melk
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 200 graden. Steek met een koekjesvorm (bijvoorbeeld een ster of een denneboom) stukjes bladerdeeg uit. Leg de bladerdeegvormpjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Ga net zo lang door totdat je bladerdeeg op is. Prik met een vork een paar gaatjes in elk koekje.
Meng in een bakje de suiker met het kaneel en klutst in een ander bakje een ei door elkaar (of doe in plaats van ei een beetje melk in een bakje). Smeer de bladerdeegvormpjes in met ei of melk en strooi vervolgens het suiker-kaneelmengsel over het bladerdeeg.
Zet de bladerdeegkoekjes vervolgens voor circa 10-12 minuten in de oven.
Chocoladekerstboom
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 vellen bladerdeeg
- 1 pot chocopasta
- eventueel bloemsuiker
- bakpapier
- 1 eidooier
- 1 scheutje melk
Bereiding:
Rol de bladerdeegvellen uit.
Leg ze op elkaar met bakpapier tussen elk vel. Snij uit in de vorm van een kerstboom.
Leg het eerste vel met bakpapier op een bakplaat. Wrijf in met choco.
Bedek met een tweede vel en wrijf ook dit in met choco.
Bedek opnieuw en wrijf in met choco. Leg er het vierde vel op.
Maak langs beide kanten inkepingen. Snij tot tegen de “stam”. Draai elke reep twee keer om.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng een scheutje melk met een eidooier. Borstel de kerstboom in met het eimengsel.
Bak 25 minuten af in de oven of tot de kerstboom goudbruin is.
Haal uit de oven. Laat even afkoelen en versier eventueel met bloemsuiker.
Baked Alaska
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 x 500 ml B&J Strawberry Cheesecake
- 1 x 500 ml B&J What a lotta chocolate
- roombotercake (1)
- 90 gr eiwit
- 150 gr suiker
Bereiding:
Haal het ijs alvast uit de vriezer zodat het iets beter schepbaar wordt.
Bekleed 6 kommetjes, mokjes of kleine bakjes met huishoudfolie.
Snijd de roombotercake in dunne plakjes. Bekleed het vormpje rondom met de cake. Voor de bodem heb ik nu een ronde uitsteker gebruikt. Druk de randen iets aan.
Verdeel 2 bollen ijs in ieder bakje. Je kunt ook 1 smaak gebruiken, net wat jij wilt. Dek de bovenkant ook af met een plakje cake.
Vouw het huishoudfolie dicht en zet deze vormpjes tot gebruik in de vriezer. Je kunt dit prima een paar dagen van tevoren klaar zetten. Maar minimaal 2 uur van tevoren.
Vlak voor het serveren haal je de vormpjes uit de vriezer.
Neem een schone en vetvrije kom (even schoonmaken met iets citroensap) en klop de eiwitten stijf met een mixer. Zodra er zachte pieken ontstaan voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Mix net zolang door totdat je hele stevige pieken hebt. Je zou de kom op zijn kop moeten kunnen houden.
Zet de eenpersoons baked alaska op een bordje en verdeel het eiwitschuim rondom de cake. Dit mag best een beetje ruig, want dat staat heel leuk. Je kunt deze stap eventueel ook voorbereiden en de baked alaska met schuim en al invriezen.
Brandt het schuim nu goudbruin met de Crème brûlée brander. Heb je geen brander, dan kan je ze ook heel kort onder de grill zetten in de oven. Ik adviseer je wel om er bij te blijven staan.
Serveer de baked alaska’s meteen. Geniet ervan!
Bron: Uit Paulines keuken