Kerstkaarten voor het goede doel: Artsen Zonder Grenzen in Kenia

Als sinds het prille begin van Tadaaz mogen wij Artsen Zonder Grenzen als trouwe partner rekenen. Tadaaz schonk samen met moederonderneming Buromac al meer dan 850.000 euro aan deze inspirerende organisatie en daar kan nog veel meer bijkomen! Bestel je kerstkaarten bij Tadaaz? Dan kan je ervoor kiezen ook een bijdrage te leveren aan het goede doel!

 

Afgelopen zomer trokken we naar Kenia om er de werking van Artsen Zonder Grenzen van dichtbij mee te maken. Een verslag van een emotioneel uitdagende, maar terwijl ook interessante trip!

 

kerstkaarten artsen zonder grenzen goede doel 4
Jeroen Matthijs legt de werking uit van de Si Langa kliniek aan Jan Jonckheere.

Mama Nancy ‘et les autres’ …

Op pad gaan met de medewerkers van Artsen Zonder Grenzen is een hele belevenis, dat mocht Tadaaz-CEO Jan Jonckheere aan den lijve ondervinden. “Het was vanaf dag één een boeiende trip, maar ook een behoorlijk emotionele rollercoaster”, vertelt hij. “De werking van Artsen Zonder Grenzen in Kenia herinnerde ons er nog maar eens aan hoe groot de behoefte is aan internationale organisaties die – vaak in moeilijke omstandigheden – gezondheidszorg toegankelijk maken voor iedereen, en noodhulp bieden bij het uitbreken van epidemieën.”

 

Jan ontmoette in Nairobi enkele opmerkelijke figuren die zich dag in, dag uit honderd procent inzetten voor Artsen Zonder Grenzen. Bijvoorbeeld ‘mama Nancy’, de uitbaatster van het ‘guest house’ voor AZG-medewerkers. “Zij sprak over haar gasten alsof het haar eigen kinderen waren”, vertelt Jan geëmotioneerd. Een bijzonder warme persoonlijkheid dus, die dame.

 

De sloppenwijken van Nairobi

Er was ook Corine – Coco voor de vrienden – van Artsen Zonder Grenzen Frankrijk. Zij heeft de leiding over het project in de sloppenwijken van Mathare, in het zuidoosten van Nairobi. “In die sloppenwijk wonen zo’n  90.000 inwoners op een paar vierkante kilometer”, vertelt Jan. “Het was voor mij een schok om te zien hoe de mensen daar leven: in armoede, zonder essentiële sanitaire voorzieningen en met amper een dak boven hun hoofd. Door de slechte leefomstandigheden is het risico op overdraagbare ziekten heel groot. Een dikke pluim op de hoed van Corine en haar AZG-collega’s voor hun dagelijkse inzet en engagement, daar in Mathare.”

Kibera: het ziekenhuis in de sloppenwijken

Met het Kiberaproject is Artsen Zonder Grenzen sinds 1998 actief in de sloppenwijk Kibera, waar op 2,5 km² zo’n 200.000 mensen wonen. Jeroen Matthijs, projectverantwoordelijke voor dit project, leidde ons door de sloppenwijk naar het gezondheidscentrum van Artsen Zonder Grenzen. De kliniek werd in 2012 gebouwd met hulp van schenkers en heeft onder meer een 24u materniteit waar elke maand 250 bevallingen plaatsvinden. Jeroen Matthijs legde ons uit dat het ziekenhuis tegen 2017 volledig overgedragen zou moeten worden aan het Ministerie van Volksgezondheid.

 

Artsen Zonder Grenzen steunen

Logistiek voor alle afdelingen in Afrika

Daarna bezochten we ook nog de Kenia Supply unit. Van hieruit wordt het transport naar de verschillende afdelingen van Artsen Zonder Grenzen naar Afrika georganiseerd. Het magazijn is 1300 m² groot en bevat voor 50% medicijnen en voor 50% logistieke goederen. De meeste goederen zijn afkomstig van het logistiek centrum in Brussel.

Kerstkaarten voor het goede doel

Het verhaal van Tadaaz in Kenia eindigt hier (voorlopig), maar het verhaal van Artsen Zonder Grenzen is natuurlijk nog lang niet geschreven. Maar: jij kan zélf bijdragen aan het vervolg! Als je je kerstkaarten bij Tadaaz koopt, kun je ervoor kiezen om Artsen Zonder Grenzen te steunen. Bestel dus je kerstkaart terwijl je dit goed doel steunt. Daarom moet je niet twijfelen … en kiezen maar!

 

kerstkaarten voor goed doel artsen zonder grenzen

Waarom kiezen voor Artsen zonder grenzen

Artsen Zonder Grenzen is bovendien een zeer goede keuze als goed doel. Uit een recent onderzoek van NGO-openboek.be komt Artsen Zonder Grenzen bovenaan de lijst van meest efficiënte organisaties. Van elke euro die Artsen Zonder Grenzen ontvangt komt maar liefst 95% terecht bij hun projecten, veruit het meeste van alle onderzochte organisaties! Kortom: een bewonderenswaardige organisatie.

 

Zoals je al las in dit artikel gaat de samenwerking tussen Artsen Zonder Grenzen en Tadaaz al jaren mee. Dankzij jullie hulp hebben zij al een groot verschil kunnen maken in het leven van talloze mensen. Ontdek wat Artsen Zonder Grenzen al kon bereiken met deze giften van Tadaaz en Buromac. Al deze veranderingen zijn te danken aan alle mensen die een verschil wilden maken, bedankt om te kiezen voor Tadaaz en Artsen Zonder Grenzen.

 

kerstkaarten goede doel

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 171

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *