Tips om zelf je kerst tafeldecoratie te maken

Tijdens Kerstmis breng je het grootste deel van de dag door aan tafel, voor het langverwachte kerstmenu. Deze tafel zal ook zeker op Facebook, Instagram of Snapchat verschijnen, dus maak hem camera klaar met de leukste kerst tafeldecoratie. Je feesttafel versieren is niet altijd zo vanzelfsprekend. Van een menukaart tot een servetringen en placemats, wat heb je allemaal nodig om de perfecte feesttafel tevoorschijn te toveren?

kerst tafeldecoratie

Een tafel met een thema

Je kersttafel zet al meteen de sfeer. Een mooi verzorgde tafel staalt kalmte en een gezellige sfeer uit,terwijl een kleurrijke tafelversiering een uitgelaten vrolijke sfeer teweeg brengt. Voor welk thema ga jij?

Gepersonaliseerde servetringen maken

Een volledig kerstmenu opeten zonder morsen of vlekken maken is onmogelijk, dat is wetenschappelijk bewezen. Daarom zijn servetten een must aan de eettafel. Fleur deze, soms eenvoudige, servetten op met een gepersonaliseerde servetring. Je maakt ze van top tot teen helemaal zelf met je eigen persoonlijke boodschap.

kerst tafeldecoratie gepersonaliseerde servetring

That’s my spot

Iedereen weet waar zijn plekje is dankzij handige naamkaartjes. Deze kan je heel gemakkelijk zelf in elkaar knutselen. Gebruik een klein krijtbordje of een stukje stevig papier, lijm dat aan een stokje en stop het bijvoorbeeld in een klein plantje. Dan heb je ook al je bedankjes klaar, het is een leuke herinnering voor je gasten aan deze mooie avond.

kerst tafeldecoratie naamkaartje

Bescherm je tafelkleed met tafeldecoratie

Een nieuw tafelkleed koop je niet elke week, daarom moet je het heel goed beschermen. Sommige sausen smaken oh zo lekker maar zijn een nachtmerrie om uit je stoffen te wassen. De ideale en eveneens stijlvolle bescherming is een placemat. Deze kerstdecoratie is niet alleen een beschermengel voor je tafelkleed, maar ook een leuke bezigheid voor de kinderen. Zij zijn uren zoet met de kleurplaat aan de achterkant van de placemat.

placemat kerst tafeldecoratie voor kerst

Stel een menukaart op

Iedereen staat te popelen om te weten wat het langverwachte feestmaal zal zijn, laat ze daarom niet langer in spanning wachten. Met een menukaart kan je gemakkelijker alle nieuwsgierige blikken en hebberige handjes de keuken uit houden.

Maak een gepersonaliseerde menukaart

Ook de menukaart past binnen je kersttafel thema. Pas de kleuren, vormen en lettertypes aan tot het perfect bij het geheel past. Van deze mooie menukaart krijgt iedereen het water in de mond.

menukaart kerst tafeldecoratie kersttafel

Je gerecht op een bordje

Je menu kaart op een bordje meegeven aan je gasten, het kan. Knijp je menukaart aan een klembord voor een origineel accent.

menukaart diy kerst tafeldecoratie

Een alternatieve menukaart

Wil je het eens over een andere boeg gooien? Gebruik dan een letterboard of krijtbord als menukaart, dit zorgt voor een origineel en hip accent tussen je kerstversiering. Ook handig om last-minute wijzigingen aan te brengen als bijvoorbeeld je chocolade moelleux opeens een gewone chocolade cupcake geworden is.

menukaart op krijtbord kerst tafeldecoratie

Je kerst tafeldecoratie als ultieme sfeermaker

Elke tafel heeft een middelpunt nodig, of dat nu bloemen zijn of kaarsen. Een ‘centrepiece’ kan je gewoon vinden in de winkel, maar je kan ze ook heel gemakkelijk zelf maken.

O dennenboom

Er is geen enkele boom die zo aan kerst doet denken als een dennenboom. Het is dan ook het ideale moment om zijn takjes in je kerst tafeldecoratie te verwerken. Verspreid ze in de midden van je tafel en zet er eventueel verschillende kaarsen door. Je kan ook meerdere planten gebruiken dan enkel de kerstboom, denk maar aan deze 4 kerstplanten:

  • Kerstster
  • Maretak
  • Hulst
  • Kerstcactus
kerstdecoratie voor tafel kerstplanten

Niet alleen de takken van onze geliefde dennenboom kan je gebruiken, maar ook de dennenappel is een leuke low budget decoratie. Deze kan je gewoon over de tafel verspreiden, of stop ze in een doorzichtige vaas met kleine kerstlichtjes. Strooi als laatste eventueel nog wat valse sneeuw over je creatie voor een zachtere look.

dennenappel in kerst tafeldecoratie

Bron: aestheticnest – purewow

Gebruik kaarsen

De ultieme sfeerverlichting tijdens deze periode zijn kaarsen, ook deze kan je op tal van manieren in je tafeldecoratie verwerken. Je kaarsen zien er vooral mooi uit in combinatie met kerstplanten. Je kan rond je kaars enkele groene blaadjes binden met een mooi lintje. Of stop ze in een vaas met enkele dennenappels en valse sneeuw. Opties genoeg!

kaarsen in je kerstdecoratie

Bron: beautifulhome – designmag – House Doctor

Zeg het met bloemen

Liever lichtere kleuren aan je kersttafel? Ga dan voor een kerstboeket. Gebruik alle bloemen die bij jouw thema passen en tover ze om tot een mooi pronkstuk. Tip: pas wel op dat je bloemstukken niet te groot worden zodat je gasten elkaar nog kunnen zien aan tafel.

bloemen in je kerst tafeldecoratie

Bron: nouba – native_poppy – flowerona

Je bent ongetwijfeld super trots op je kersttafel met kerst tafeldecoratie! Deel een foto van je creatie in de reacties!

Anna Coucke
Anna Coucke

Als laatstejaarsstudente is het belangrijk om tussen het schoolwerk door te genieten van de happy moments. Zo maak ik graag een halfuurtje vrij om met mijn hond te gaan wandelen of neem ik met plezier de fiets om kleine verplaatsingen te doen (als het zonnig is ten minste). Ook ben ik graag bezig met sociale media, maar niets laat mij zo breed lachen als een traditionele uitnodiging in de brievenbus. Dat kan geen enkele elektronische uitnodiging evenaren.

Artikelen: 41

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *