Bij de verkoop van onze kerstkaarten kan je ervoor kiezen om een goed doel te steunen. Elkaar warmte en liefde geven staat in deze periode van het jaar centraal. Tadaaz steunt onder andere het vzw Kinderkankerfonds, een prachtige organisatie dat we graag een hart onder de riem steken. Wij spraken met Dr. Benoit, kinderoncoloog en oprichter van het KKF.
Het interview
Waar haalt het vzw Kinderkankerfonds haar werkingsmiddelen?
vzw Kinderkankerfonds haalt haar werkingsmiddelen hoofdzakelijk uit de opbrengsten van acties. Die acties zijn gevoerd door o.a. particulieren, bedrijven, serviceclubs, scholen, allerlei verenigingen, e.d. De laatste jaren zien we wel een toename van de inkomsten uit legaten.
Wat kunnen jullie realiseren met de opbrengst van € 3.739?
In 2018 schonken we €3.739 met onze kerstkaartenactie. Eén van de (psycho-sociale) projecten van vzw Kinderkankerfonds is de “KanjerKetting”. Een beloningssysteem voor kinderen met kanker waarbij de kinderen kralen aan een touw rijgen gedurende hun ziekteperiode. De ketting start met een kraal van de V.O.K.K. (Vereniging Ouders Kinderen en Kanker waar de KanjerKetting ontstaan is). Daarna een medaillon van vzw Kinderkankerfonds, de letterkralen die de naam van het kindje vormen. Gevolgd door verschillende kralen die elk een onderdeel van de behandeling voorstellen. Bijvoorbeeld een kraal voor chemo, voor bestraling, voor bloedprik, enzovoort.
Deze ketting wordt bewaard in een speciaal KanjerKettingzakje en wordt bij elke opname meegebracht naar het ziekenhuis. Aan de hand van de KanjerKetting kunnen de kinderen het verloop van hun ziekte en behandeling vertellen aan familie, vriendjes en klasgenootjes. vzw Kinderkankerfonds biedt de KanjerKetting gratis aan voor kinderen met kanker behandeld in UZ Gent en UZ Antwerpen. De gemiddelde kostprijs bedraagt 100 euro per patiënt. Dankzij de opbrengst van de kerstkaartenactie kunnen we de KanjerKetting verdelen aan een 40-tal kinderen!
Hoe is het Koester project ontstaan? Hoeveel kindjes kunnen jullie per jaar helpen met Koester?
Koester is begin de jaren ’90 ontstaan vanuit de idee dat elk kind met kanker een belangrijk voordeel heeft om tijdens de behandeling zo veel mogelijk thuis te zijn.
De Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie ‘KOESTER’ maakt deze thuiszorg reeds meer dan 25 jaar mogelijk. Ook wanneer het kind niet meer kan genezen en in een palliatieve of terminale fase komt, is het zeer belangrijk om in de geborgenheid van het eigen gezin thuis te kunnen blijven. Dit is enkel mogelijk dankzij de professionele hulp van dit gespecialiseerd team.
Zieke kinderen in het ziekenhuis willen niets liever dan thuis zijn. Via Koester kan dit. De alles overheersende behoefte voor zieke kinderen om weer thuis te kunnen zijn is de grote motivatie geweest om dit thuiszorgproject te realiseren. Midden de jaren ’80 werd de eerste aanzet gegeven om deze palliatieve thuiszorg voor kinderen met kanker mogelijk te maken. Een goed onderbouwd en professioneel thuiszorgproject kreeg pas een reële kans begin jaren ’90. Er werd een passende naam gezocht en gevonden: KOESTER, een letterwoord voor Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie, maar bovenal ook een woord met een duidelijke betekenis. KOESTER maakt dus vooral mogelijk dat de verderzetting van de behandeling zoveel als mogelijk thuis kan doorgaan. Via dit project bieden we ook thuisbegeleiding en specifieke psychosociale zorgen aan kinderen met kanker.
Hoeveel vrijwilligers werken voor Kinderkankerfonds?
De vrijwilligers die aansluiten bij vzw Kinderkankerfonds zetten zich voornamelijk in binnen het oudercomité. Het oudercomité is een hechte groep van ouders met een kind met kanker, die zich verenigd hebben om bijvoorbeeld logistieke steun te bieden bij activiteiten van het Kinderkankerfonds. Zo organiseren zij jaarlijks een heuse familiedag op de 2de zaterdag van september in Wetteren. Zij vertegenwoordigen onze vereniging ook soms op acties.
Een aantal vrijwilligers hebben een vaste taak op kinderkankerafdeling vb. het wekelijks klaarmaken en verdelen van vers fruitsap, meehelpen bij kleine kookworkshops met de patiënten, knutselmomenten, … Verder kunnen we eigenlijk alle actievoerders zien als vrijwilligers. Zij zetten zich immers belangeloos in voor onze vereniging en wij appreciëren en waarderen dit ten zeerste!
Wat kunnen jullie doen voor broers en zusjes van zieke kindjes?
vzw Kinderkankerfonds opende in 2016 deLIEving: een opvangruimte voor broers en zussen van patiënten opgenomen in de kinderkliniek van het UZ Gent:
deLIEving is een speel- en leefruimte, gelegen in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis van het UZ Gent, waar broers en zussen van zieke kinderen en kinderen van een ouder met kanker hun (speel-)hartje kunnen ophalen tijdens de bezoekuren.
Dankzij deLIEving kunnen wij ouders een praktische oplossing bieden voor opvang en begeleiding voor de andere broers en zussen in het gezin wanneer zij op bezoek zijn bij de patiënt. De patiënt-bezoekuren voor ouders zijn onbeperkt maar dit is niet zo voor broers en zussen. Deze kinderen bevinden zich in een bijzondere situatie met veel onzekerheid, spanning en stress. Ook kinderen van ernstig zieke ouders zijn hier welkom.
vzw Kinderkankerfonds wil dat broers en zussen zich een beetje ‘thuis’ voelen in het ziekenhuis. In deLIEving creëren onze pedagogisch medewerkers een huiselijke en creatieve sfeer en voorzien ze verschillende activiteiten zodat kinderen het gevoel krijgen echt betrokken te zijn en ook een plaats hebben in het hele gebeuren. Kinderen kunnen hier spelen, eten, hun huiswerk maken, slapen, knutselen… net zoals thuis! Daarnaast vinden we het belangrijk dat kinderen en jongeren elkaar hier kunnen ‘ontmoeten’ en dat ze merken dat ze niet alleen zijn in hun situatie.
Er worden ook aparte activiteiten georganiseerd voor brussen (broers en zussen) zoals de brussennamiddagen:
Met onze brussennamiddagen proberen we tegemoet te komen aan drie behoeften:
Lotgenotencontact
Voor veel broers en zussen kan het ondersteunend zijn om te weten dat ze niet alleen zijn; dat er nog andere kinderen zijn die en broer of zus hebben die ernstig ziek is
Psycho-educatie
Broers en zussen zitten vaak met heel wat vragen rond de ziekte/behandeling van hun broer of zus. We vinden het belangrijk om hen hierbij zoveel mogelijk te betrekken. Eerlijke informatie aangepast aan hun leeftijd en het ontwikkelingsniveau geeft vertrouwen en inzicht. Dit voorkomt dat hun fantasie op hol slaat. We bezoeken dan ook verschillende diensten in het ziekenhuis (vb. de afdeling, de apotheek, het operatiekwartier, het lab en de keuken) en telkens geeft een professioneel uitleg (vb. een verpleegkundige geeft uitleg over een katheter, de diëtist geeft uitleg over gezonde en aangepast voeding, de apotheker vertelt over medicatie, in het labo kunnen de brussen zien hoe het bloed van de patiënt gecontroleerd wordt,…)
Ontspanning/crea/spel
We willen van de brussennamiddag vooral een leuke dag maken en een ongedwongen, speelse sfeer creëren. Knutselen, spelletjes spelen, een heerlijk vieruurtje zelf maken en opeten horen hier uiteraard ook bij.
Op deze manier betrekken we broers en zussen bij het ziekenhuisleven en wordt de behandeling van hun broer of zus iets draaglijker.