Een Sweet 16 organiseren? Tips voor een topfeest.

Wordt je dochter over enkele maanden 16 jaar? Dan is het hoog tijd om een échte sweet sixteen party te organiseren. Als je nog niet goed weet wat dit is: het is een feestje dat zestienjarigen geven voor hun 16e verjaardag  met veel glitter en glamour!

Het fenomeen komt overgewaaid uit Amerika, dus je kunt er je wel iets bij voorstellen. Om je zestienjarige niet teleur te stellen, hebben we enkele tips voor een ‘awesome sweet 16 party’!

Sweet 16 thema & dresscode

Een thema voegt ‘bling’ toe aan de party. Laat je verbeelding de vrije loop: het kan gaan van ‘black-and-white’, ‘a night in Paris’, een poolparty… tot een ware James Bond-avond. Belangrijk is om je dochter te betrekken bij de keuze van het thema! Zo voorkom je een thema dat niet meer actueel is én gebrul wanneer het niet goed is. Wat dacht je van een gemaskerd bal?

Wil je het wat concreter? Een James Bond avond is niet compleet zonder casino en (virgin) cocktails – shaken not stirred! Bij ‘black-and-white’ is de dress code duidelijk erg belangrijk – zwart en goud. Ook de bijhorende muziek en bubbels mogen zeker niet missen! Zoek je nog meer inspiratie voor een spetterend thema? Bekijk dan zeker ons artikel met ideeën voor de leukste themafeesten.

Aankomst van de jarige

Elke aflevering van MTV’s My Super Sweet 16 toont een overweldigend onthaal van de jarige. Laat een rood tapijt uitrollen en de jarige job arriveren op een Harley of op een paard, laat haar binnendragen worden door vier struise mannen … ze wordt maar één keer 16!

Spelletjes voor tijdens het feestje

Door enkele vrijblijvende spelletjes voor te bereiden zorg je ervoor dat ook de gasten die minder graag dansen/fuiven zich kunnen amuseren. Zo kan je bijvoorbeeld een spelletje ‘beerpong’ klaarzetten. Dit is heel populair bij jongeren en hoeft ook niet persé met bier gespeeld worden. Alles wat je nodig hebt is: 6-10 bekers aan elke kant van een tafel, een pingpongbal en drank om de bekers te vullen. De gasten zullen zelf de spelregels wel kennen. Gegarandeerd succes! Daarnaast kan je ook gaan voor een spelletjes limbo of een karaoke-corner.

Foods and drinks

Van dansen krijg je dorst, dus je voorziet maar beter genoeg drankjes. Vanaf 16 jaar mag dat wel al eens een pintje of kriekbier zijn, maar je hoeft hierin niet te overdrijven. Houd er ook rekening mee dat sommige gasten misschien nog geen 16 zijn. Je kan bijvoorbeeld starten met een glaasje cava of kinderchampagne of fruitsap. Daarna kun je wat frisdranken (en eventueel biertjes) voorzien. Hiermee kom je al een heel eind ver. Wie wil kan ook mocktails maken.  

Naast genoeg drankjes is het ook leuk als er wat te eten is op jouw sweet 16. Van al dat dansen en feesten krijg je honger. Je kunt standaard enkele bordjes chips voorzien en aanvullend een kleine snack zoals hotdogs of croques. Een verjaardagsfeest zou geen verjaardagsfeest zijn zonder een taart. Afhankelijk van het aantal gasten kan je één grote taart voorzien of meerdere kleintjes of gewoon cupcakes. Op de taart hoort ook wat versiering: een foto van de jarige, versiering volgens thema, kaarsjes…

Perfecte sweet 16-locatie

Bereid je voor op een echte fuif. Je dochter wilt hoogstwaarschijnlijk al haar vrienden en vriendinnen uitnodigen én nee, de helft uitnodigen is geen optie. Afhankelijk van de grootte van de school en de vrienden die je kinderen nog buiten school hebben, moet je mogelijk op zoek naar een zaaltje. Als we een tip mogen geven: met de juiste aankleding tover je eender welke plaats om tot een prachtige feestlocatie. Dit kan gaan van gewone sweet 16 versiering met vlaggetjes, ballonnen…  tot een aankleding die tot in de puntjes uitgewerkt is volgens het thema.

Houd er ook zeker rekening mee dat dit geen rustig feestje gaat worden, dit wordt een knalfuif!

Uitnodigingen sweet 16

Je dochter zal zich ongetwijfeld laten gelden en meermaals herhalen “ik wil het zoals op tv, ik wil een échte sweet 16”. Dat wil zeggen dat het groots, ‘fabulous’ en ‘awesome’ moet zijn! Waarbij iedereen het gevoel heeft dat het een exclusief feestje is, een originele uitnodiging is dus het minste. Een fotoshoot met de mooiste beelden van je dochter is hierbij een tof idee.

Sweet 18? Sweet 21?

Kreeg je zoon of dochter geen sweet sixteen party? Vaak worden er ook feestjes gegeven als jongeren 18 jaar of 21 jaar worden. Het concept is hetzelfde: een knalfuif met al hun vrienden. Je zoon of dochter is dan al weer een paar jaar ouder, misschien al wat verantwoordelijker, waardoor ze zelf al wat meer kunnen helpen met de voorbereiding. Je hoeft als ouder ook niet persé tot in de vroege uurtjes aanwezig blijven, want je zoon of dochter kan heus al wel wat alleen (of met vrienden).

Lies Jonckheere
Lies Jonckheere

Ik ben de trotse mama van mijn allerliefste zoontje Georges. Een droom van een baby! Het grootste deel van mijn tijd spendeer ik met hem: Georges verzorgen, met hem spelen, leuke kleertjes en spulletjes uitzoeken … Mijn huwelijk – met mijn even fantastische man - een paar jaar geleden was prachtig, maar mama worden is echt een overweldigend gevoel. Tadaaz mocht al deel uitmaken van al Georges ‘Happy Moments’. Aankondiging van zijn geboorte, doopsuikerdoosjes en bedankkaartjes... Maar ook de uitnodigingen voor zijn eerste feestje: het doopfeest. Ik ben er zeker van dat er nog vele ‘Happy Moments’ volgen voor mijn zoontje en kijk ernaar uit om die te vieren!

Artikelen: 184

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *