Fotokaarten maken: zo pak je het aan

Of je nu een geboortekaartje, huwelijksuitnodiging of bedankkaartje verstuurt: met een leuke foto erop maak je het in één moeite persoonlijk en origineel. Maar hoe pak je dat aan? Ga je zelf aan de slag met je fototoestel, of huur je een fotograaf in? En wat met het ontwerp waarin je de foto’s en de tekst gaat gieten? Ook de setting en het decor zijn van belang … Kortom, fotokaarten maken doe je niet zomaar tussendoor. Haastwerk levert zelden een mooi resultaat op. Laat je dus leiden door onze 5 tips om feilloos fotokaarten te maken.

fotokaart maken

1.      Laat die smartphone achterwege

Foto’s maken met je smartphone: supermakkelijk, maar helaas laat de kwaliteit vaak te wensen over. Zeker wanneer je foto’s neemt die afgedrukt moeten worden op het matte of glanzende kwaliteitspapier van je kaartjes, moet de kwaliteit van je foto’s navenant zijn. Haal je fotocamera dus maar boven, want die heeft veel meer mogelijkheden dan de lens van je smartphone. De zoomfunctie, bijvoorbeeld. Inzoomen met een smartphonecamera betekent vrijwel altijd kwaliteitsverlies. Met een digitale fotocamera kun je het beeld scherpstellen, maar ook de flits gebruiken als dat nodig is.

2.      Zoek een origineel decor

Vergeet het bos, het meer of de speeltuin. Voor een originele foto zoek je maar beter een originele locatie uit. Waarom trek je niet eens naar de stad? In de stad is altijd wel wat te zien en te beleven. Opvallende architectuur kan bijzonder inspirerend werken wanneer je foto’s maakt. Maar ook een retrofiets die ergens geparkeerd staat, een designwinkel of een ouderwets café zijn misschien wel het ideale decor voor jouw persoonlijke fotokaart!

3.      Kies voor kleur

Is de foto gemaakt? Let dan op de overheersende kleuren (in de achtergrond of in de kleding van je hoofdpersonage), en laat die vervolgens terugkeren in het kaartje zelf. Kies je kaart dus zorgvuldig uit en experimenteer met het ontwerp ervan.

fotokaarten maken uitnodiging met foto 3

fotokaarten maken uitnodiging met foto 2

fotokaarten maken uitnodiging met foto

4.      Feestje? Installeer een fotobooth

Of je er achteraf fotokaarten mee maakt of niet: een fotobooth op je feestje installeren is sowieso een goed idee. Zo heb je achteraf een leuk aandenken aan al die fantastische gasten die er waren en kun je de leukste foto’s verzamelen in een album. Of ze gebruiken om gepersonaliseerde bedankkaartjes aan de genodigden te sturen …

5.      Kader correct

Wist je dat je een foto het best in een raster van negen vlakken verdeelt, om je onderwerp vervolgens op één lijn in dat ‘fictieve’ raster te plaatsen? Zo heb je altijd een mooi evenwicht in het kader van je foto. Het is maar een van de vele fotografietips die het je nét wat makkelijker maken om kwaliteitsfoto’s af te leveren en dus een perfecte fotokaart te maken

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 170

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *