Een babyshower organiseren: zo begin je eraan!

Naast de gekende babyborrel, het feest dat gegeven wordt om iedereen kennis te laten maken met jullie pasgeboren wondertje, wordt er ook bij ons steeds vaker een babyshower georganiseerd. Dit feest wordt meestal gevierd met de vriendinnen van de toekomstige moeder en heeft als bedoeling om deze laatste nog eens goed in de watten te leggen. Het gebruik is overgewaaid uit Amerika, maar elke reden om gezellig samen te komen, lijkt ons een goede reden!

Net omdat wij er nog niet zo vertrouwd mee zijn , kan het vast geen kwaad om enkele tips te lezen over hoe je zo’n babyshower nu juist moet organiseren of hoe je een babyshower kan laten organiseren.

babyshower organiseren

Tips bij de organisatie

Een babyshower wordt vaak als verrassing georganiseerd, maar je kan het heft natuurlijk ook in eigen handen nemen. Wat je hierover ook beslist, het is belangrijk om na te denken over de datum van het feest. Hierbij kan het handig zijn om de vader in wording mee te betrekken in de organisatie als de mom to be nog geen details wilt prijsgeven. Ideaal is zo’n 2,5 tot 2 maanden voor de uitgerekende datum. De toekomstige moeder moet haar energie door twee delen, dus hoe korter bij de grote dag, hoe zwaarder alles wordt voor haar. Het feest hoeft ook geen uren te duren om diezelfde reden, een 3 à 4 tal uur kan al voldoende zijn. Het is vooral de bedoeling dat jullie een leuke tijd hebben en dat iedereen ervan kan genieten.

Je kan één of meerdere vriendinnen vragen om mee te helpen met de organisatie, dat maakt het extra plezierig!

Spread the word: de uitnodiging voor de babyshower

Nu de organisatie van de babyshower begint te vlotten, kunnen de uitnodigingen verzonden worden! Als er al een themakleur bepaald is, kan het leuk zijn om deze al meteen in de uitnodiging te gebruiken. Zo is iedereen meteen in de juiste stemming. Trek het thema door in de versiering tijdens de babyshower om het een leuk geheel te maken. Je kan verschillende do it yourself decoratie-ideeën voor babyshower vinden op Pinterest, zodat je jouw eigen ballonnenslinger of tafelversiering kan maken. Er bestaan uiteraard ook hele leuke kant-en-klare versieringen voor wie niet veel tijd heeft of toch niet zo’n knutseltalent is.

babyshower organiseren

Hapjes en drankjes voor babyshower in het thema

Laat je helemaal gaan in het baby-thema en steek je favoriete zoete zondes in een aangepast kleedje. Zo kan je bijvoorbeeld babycupcakes maken, of je lievelings cakepops van een grote sluitspeld voorzien. Als je het liever gezond houdt, doen kleurrijke groentenspiesjes het altijd goed. Een zomerse fruitsla in een watermeloenwieg kan natuurlijk ook! Voor deze wieg heb je een grote, ovale watermeloen, een eetappelsien, seizoensfruit en satéstokjes nodig. Snijd een kwart van de meloen weg, hol het overige deel uit en snijd 4 schijfjes van de sinaasappel. Vul de watermeloen met het in stukken gesneden fruit en spies de sinaasappelschijfjes als wielen aan de ‘wieg’.

Wees solidair met de toekomstige mama en serveer enkel alcoholvrije drankjes. Je vind tegenwoordig steeds meer alcoholvrije (schuim)wijn, maar helemaal cool is badwater punch! Vul een grote kom met blauwe frisdrank of gebruik enkele druppels voedingskleurstof indien je deze niet kunt vinden in de supermarkt. Schep voorzichtig wat vanille- of kokosijs boven op de drank en overgiet dit met Sprite totdat je het gewenste schuimeffect bekomt. Enkele badeendjes in het schuim maken je creatie verder af.

babyshower organiseren

Babyshower spelletjes

Hoe kan je het moederschap beter inluiden dan met enkele ludieke spelletjes met vriendinnen? Juist ja. Je kan het zo zot niet bedenken of je kan er een spel bij verzinnen! Zo kan je samen basic witte rompertjes pimpen, raden wie van je vriendinnen bij welke babyfoto hoort of een gokje wagen naar het geslacht van de baby en/of datum van de bevalling. Of wat dacht je van een spelletje ‘luiers ruiken’?  Vul enkele luiers met fel geurende dingen en laat ze rondgaan in de groep tot dat de geur geraden is. Je kan de luiers vullen met geurolie, koffie, pindakaas, babyzalf, Franse kaas, … Laat je creativiteit de vrije loop gaan!

Baby voorspellingen: jongen of meisje op komst?

Een erg leuke bezigheid tijdens de babyshower is om te raden welk geslacht het kindje zal hebben en eventueel ook de naam, geboortedatum, gewicht van het kleintje. Download de leuke baby voorspellingskaartjes zodat iedereen een gokje kan wagen. Die kaartjes houden de mama en papa in spe dan bij om na de geboorte te kijken wie de beste voorspelling gemaakt had. Fun verzekerd op de babyshower!

baby voorspellingskaartjes

Cadeautjes voor de mom to be

De grote cadeaus voor de baby volgen meestal op de babyborrel, maar laat dit je niet tegenhouden om jullie zwangere vriendin nu al in de watten te leggen. Als dit haar eerste zwangerschap is, kan het leuk zijn om hier een boek over cadeau te doen om haar te begeleiden bij de eerste stapjes en papjes. Andere leuke cadeautjes zijn een mooie luiertas (deze zal ze tenslotte altijd en overal bij zich dragen!), een zelfgemaakt mama-juweel of een verwenmassage in haar favoriete kuuroord. Een babygroeiboek is zeker ook een toffe én nuttige attentie. Zo kan ze elke ontwikkeling van haar kleine spruit noteren en van foto’s voorzien. Een gepersonaliseerd cadeautje van de vriendinnen doet het ook altijd goed: zet er bijvoorbeeld op ‘Welcome Baby Peters!’ of ‘Awesome mommy to be’ en het zal warm onthaald worden! Een memorybox of een klein toilettasje zijn zeker een succes!

babyshower organiseren
Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 160

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *