In verwachting? Zo vraag je je startbedrag of kraamgeld aan!

Is er een kindje op komst? Proficiat! We wensen je alvast een prachtige zwangerschap en bevalling toe. Er zijn natuurlijk heel wat zaken die je moet regelen voor en na je bevalling. Zo mag je bijvoorbeeld niet vergeten om je startbedrag of kraamgeld aan te vragen. Wij leggen je uit hoe je dat moet doen!

kraamgeld startbedrag aanvragen

kraamgeld startbedrag aanvragen

Wat is het startbedrag of kraamgeld?

In Vlaanderen heet het eenmalige financiële duwtje in de rug dat je krijgt bij de geboorte van je kindje het startbedrag’. In Wallonië en Brussel heet dit kraamgeld’ of ‘geboortepremie’. Deze termen betekenen hetzelfde: als je in verwachting bent van je eerste kindje, krijg je een eenmalige premie van 1.122 euro, ook als je van een twee- of meerling bevalt. In Wallonië en Vlaanderen krijg je deze premie voor élk kind, in Brussel daalt de premie vanaf het tweede kindje tot 510 euro. De toekomstige ouder kan dit bedrag al tot twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen. Da’s handig, niet?

Zo vraag je je kraamgeld of startbedrag aan

Waar je ook woont, je kraamgeld of startbedrag aanvragen kan heel gemakkelijk. Vroeger verliep de aanvraag via je werkgever. Sinds kort kies je zélf wie je startbedrag of kraamgeld uitbetaalt. Zo kun je je aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Parentia betaalt niet alleen het startbedrag of kraamgeld uit, maar ook het Groeipakket (Vlaanderen) of kinderbijslag (Brussel). Dat is een maandelijks bedrag dat je per kindje ontvangt om je te ondersteunen in kosten die komen kijken bij het opvoeden van een kind. Bovendien staan de Parentiamedewerkers je graag bij met alle vragen die bij jonge ouders kunnen rijzen en helpen ze een handje met je gezinsadministratie.

Wie moet het kraamgeld aanvragen?

In de praktijk vraagt meestal de mama het kraamgeld of de geboortepremie aan. De wet bepaalt immers dat het kraamgeld aan de mama moet worden uitbetaald, ook al kunnen beide ouders het kraamgeld en de kinderbijslag aanvragen. Vraag hier je startbedrag of kraamgeld aan en … Veel geluk met je kindje!

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 163

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *