Wat moet je allemaal regelen voor de geboorte van je kindje?

Ben je zwanger? Proficiat! We wensen je alvast alle geluk toe – zowel tijdens als na de zwangerschap. Als toekomstige ouder wil je natuurlijk zo weinig mogelijk kopzorgen over de administratieve rompslomp die een kind met zich meebrengt. Want we winden er geen doekjes om: er zijn toch wel wat zaken waaraan je moet denken. Daarom zorgden we voor een handig lijstje!

Wat moet je allemaal regelen voor de geboorte van je kindje?

Stap 1: Vertel het aan je werkgever

Het is belangrijk om je werkgever op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Dat kan je doen door je baas of de personeelsdienst ten laatste zeven weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum een doktersattest te bezorgen met daarop je uitgerekende datum. Je werkgever zal je ook meer informatie kunnen geven over je moederschapsrust.

Stap 2: Doe een beroep op hulpverleners – daarvoor zijn ze er!

Als je net bevallen bent, is de combinatie van het kindje met een huishouden runnen, eventuele andere kindjes opvoeden en voor jezelf zorgen niet de allermakkelijkste. Daarom kan je beroep doen op kraamzorg of kraamhulp, die je een handje helpen bij de verzorging van je baby en bij lichte huishoudelijke taken. Vraag deze hulp al enkele maanden voor de geboorte van je kindje aan – dat is een hele zorg minder!

Stap 3: Vraag je kraamgeld nu al aan!

Elk kindje heeft recht op een geboortepremie, ook wel kraamgeld (Brussel) of startbedrag (Vlaanderen) genoemd. Vraag dat bedrag op tijd aan bij je kinderbijslagfonds, want je kunt  het bedrag al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum ontvangen.

Stap 4: Win voldoende informatie in

Een verwittigd man of vrouw … is er tien waard! Daarom is het zeker nuttig om je tijdig te informeren over alle andere regelingen die je nog moet treffen. Parentia stelde een handige whitepaper samen, waarin uitleg staat over moederschapsverlof, de geboorteaangifte en alle andere administratieve to do’s voor en na de geboorte! Download de whitepaper hier!

Hulp bij al deze regelingen? Parentia staat voor je klaar!

Parentia is meer dan een kinderbijslagfonds. Parentia zorgt niet alleen voor een stipte en correcte betaling van het startbedrag (of geboortepremie) en het Groeipakket (of de kinderbijslag), maar helpt je ook graag een handje bij je gezinsadministratie.

Begin bij het begin: vraag hier je startbedrag of kraamgeld aan.
Veel geluk met je kindje!

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 163

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *