Nieuwjaar vieren: wat zijn de plannen?

Nieuwjaar 2019 staat voor de deur en elk jaar opnieuw komt hetzelfde vraagstuk terug naar boven. Waar gaan we dit jaar Nieuwjaar vieren? Nieuwjaar kan je vanzelfsprekend maar 1 keer per jaar vieren en juist daarom wil je het extra speciaal maken: the pressure is on. Alle voor- en nadelen van de verschillende opties voor ‘New Year’s Eve’ lees je hieronder.

 

nieuwjaar vieren met thuisblijven of uitgaa

Uitgaan met Oudejaarsavond

Waarom wel?

Ben je grote fan van muziek en dansen? Dan ga je waarschijnlijk graag uit om oud en nieuw te vieren! Iedereen kijkt uit naar het nieuwe jaar en de sfeer zit daarom ook meteen goed. Diegenen die Nieuwjaar liever thuis vieren, maken zich nu al druk over het eten en drinken, jij daarentegen hoeft aan niets te denken. Zonder stress maar met de beste dj’s feest jij verder tot in de vroege uurtjes!

Het enige waar jij moet aan denken, is welk kleedje en welke schoenen je zal dragen. En natuurlijk is het belangrijk om tijd te kiezen voor de juiste feestlocatie: een groot feest of juist het stamcafé op de hoek? Nieuwjaar is ook de perfecte gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en oude bekenden terug tegen het lijf te lopen. Die kans wil je niet laten liggen om het nieuwe jaar goed in te luiden.

Waarom niet?

Als je van plan bent om uit te gaan op 31 december, dan ben je zeker niet alleen! Elk evenement trekt tijdens deze speciale dag veel mensen aan, dus de kans is groot dat het er heel druk zal zijn. Daardoor moet je soms lang aanschuiven aan de bar. Ook naar het toilet gaan kan veel tijd in beslag nemen, wat natuurlijk vervelend is op zo’n gezellige avond. Vergeet ook niet dat alles vaak veel duurder is tijdens Oudejaarsavond.

 

nieuwjaar vieren uitgaan

 

Nieuwjaar vieren met vrienden op locatie

Waarom wel?

Door iets te organiseren samen met je vrienden maak je pas echt mooie herinneringen. Jij en je vrienden organiseren een feestje tijdens de jaarwisseling en hebben alles zelf in de hand. Samen een zaaltje huren en versieren, alle drankjes beslissen, een playlist maken, …  Dit feestje is helemaal op jullie maat gemaakt! Als je de kosten met je vrienden deelt, is dit ook een goede manier om geld te besparen. Alles klaarzetten voor deze speciale dag is bovendien heel leuk en sfeervol.

Waarom niet?

Als je met een grote groep werkt, zit de kans erin dat je niet altijd met elkaar overeenkomt. Het is, met andere woorden, geen stressvrij proces. Je moet alle taken eerlijk kunnen verdelen en goed kunnen samenwerken.

Wat je allemaal moet voorzien voor het feest:

 • Een locatie: huur je een zaaltje of feest je bij iemand thuis?
 • De muziek: een playlist vooraf maken of een DJ aanstellen?
 • De decoratie: kerstlichtjes, een photobooth, tafeldecoratie enzoverder
 • Het eten: met een traiteur of zelf aan de slag?
 • De drankjes: lekkere cocktails of simpele drankjes?
 • De dresscode: stadskledij of casual?

Na het leuke feestje moet iedereen nog een keer samen komen voor de grote opkuis. Dat kan pijnlijk zijn op 1 januari, als iedereen familieverplichtingen heeft…

 

nieuwjaar vieren uitgaan

 

Thuis een nieuwjaarsfeest organiseren

Waarom wel?

Al je vrienden en familie uitnodigen om nieuwjaar te vieren is gewoon heel gezellig. Je geniet zowel van de leuke sfeer van een feestje als van het comfort van je eigen huis. Je kiest zelf de muziek, het menu, de gasten, het tijdstip enzoverder. Dankzij een lekker etentje, vele drankjes en superleuke tafeldecoratie krijg jij nog lang complimentjes over jouw memorabel nieuwjaarsdiner!

 

 

 

Nog een voordeel: je hebt geen babysit nodig om op de kids te passen. Organiseer enkele leuke kerstactiviteiten voor hen en ook zij zullen een leuk nieuwjaar vieren! Rond de klok van 12 uur kun je hen nog even wakker maken om van achter het venster naar het spectaculaire vuurwerk te kijken.

Waarom niet?

Het geven van een nieuwjaarsfeest verloopt niet zonder zorgen; je moet vaak aan veel zaken denken. Daar kan onze kerstchecklist je wel mee helpen, maar toch blijft het een hoop werk. Op voorhand boodschappen doen, een hele dag in de keuken staan, een speelhoekje maken voor de kinderen, noem maar op. Het is een heleboel stress en verantwoordelijkheid voor één avond. Sommige zaken, zoals de gastenlijst bepalen, zijn niet altijd vanzelfsprekend. En misschien hebben de gasten die je uitnodigt wel speciale dieet- en allergiewensen: geen evidentie om een menu voor samen te stellen!

nieuwjaar vieren thuis blijven

 

Nieuwjaar vieren in de zetel

Waarom wel?

Home sweet home: ’s avonds op 31 december zitten jij en je gezin gewoon gezellig in de zetel. Sfeervol, met veel kaarsjes en natuurlijk met een goede film, meer hebben jullie niet nodig om een leuke tijd te hebben. Geen te luide muziek, geen lange wachtrijen in de kou of dure cocktails, alleen maar gezelligheid. Aan sfeer absoluut geen tekort met een knetterend haardvuur, mooi versierde kerstboom en leuk gezelschap. Als je oudejaarsavond thuis viert gaat alles volledig zoals je zelf wilt. Lekkere hapjes zoals chips en nootjes zonder dat je jezelf moet uitsloven in de keuken. Kies een leuke film uit en je beleeft ongetwijfeld een geslaagde avond.

Hier enkele leuke films om op Nieuwjaar te bekijken:

 • Home Alone
 • The Holiday
 • Love Actually
 • The Polar Express
 • The Grinch
 • Batman Returns
 • Poseidon
 • Bridget Jones’ Diary

Kies een genre waar jij die avond zin in hebt. Als je kinderen hebt zijn films zoals “The Polar Express” echte aanraders. Deze zijn voor zowel jong als oud leuk om naar te kijken.

Waarom niet?

Thuis blijven met de familie doe je bijna elke dag, en oudejaarsavond is nu eenmaal een speciaal moment. Misschien wil je wel eens een mooi kleedje of pak aantrekken om nieuwe leuke herinneringen te maken (hoewel, dat kun je thuis natuurlijk ook doen!). Denk ook eens creatief: natuurlijk ben je niet verplicht om het nieuwe jaar op 31 december te vieren! Zo kan je bv. enkele dagen later een etentje in een chique restaurant boeken wanneer het wat minder druk is.

 

nieuwjaar vieren thuis blijven

 

Een tripje naar het buitenland tijdens oud en nieuw

Waarom wel?

Hoewel oudejaarsavond in eigen land ook leuk is, heeft een reisje plannen rondom eindejaar ook zijn charme. Bijna overal in de wereld is het feest, daarom is het zeker interessant om dit eens in een andere cultuur mee te maken. Dit nieuwjaarsfeest krijgt zeker een mooi plekje in je hart. Nog een groot voordeel is dat je in de ochtend lekker lang mag blijven liggen, je bent toch mooi op reis! Enkele leuke steden om Nieuwjaar te vieren op een rijtje:

 • Parijs
 • Londen
 • Berlijn (het vuurwerk aan de Brandenburger Tor is heel bekend!)
 • Las Vegas
 • New York
 • Tokio
 • Edinburgh

Maar ook het goede oude Brussel is een unieke plaats om Nieuwjaar te vieren! Je moet niet altijd naar het buitenland om Nieuwjaar in een andere cultuur of omgeving te vieren.

Waarom niet?

Naar het buitenland gaan tijdens Nieuwjaar is niet voor iedereen haalbaar. Sommigen zijn druk aan het werk, misschien hebben de kinderen examens. Een reisje vraagt bovendien ook veel planning. Ook moet je er rekening mee houden dat vliegtuigtickets een stuk duurder zijn tijdens de kerstperiode. Ruim op tijd boeken is de boodschap!

 

nieuwjaar vieren in het buitenland

Wat zal het worden?

Het is en blijft een moeilijke keuze, maar nu heb je in ieder geval genoeg inspiratie om Nieuwjaar te plannen. Als je met een groep plannen maakt, is het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Maak samen een lijstje op met alle voor- en nadelen, zo kom je zeker tot de juiste beslissing. Veel succes met kiezen en natuurlijk Gelukkig Nieuwjaar!

Anna Coucke
Anna Coucke

Als laatstejaarsstudente is het belangrijk om tussen het schoolwerk door te genieten van de happy moments. Zo maak ik graag een halfuurtje vrij om met mijn hond te gaan wandelen of neem ik met plezier de fiets om kleine verplaatsingen te doen (als het zonnig is ten minste). Ook ben ik graag bezig met sociale media, maar niets laat mij zo breed lachen als een traditionele uitnodiging in de brievenbus. Dat kan geen enkele elektronische uitnodiging evenaren.

Artikelen: 41

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *