Kerst checklist voor het perfecte kerstfeest

Kerstmis is een moment om naar uit te kijken en om naartoe te leven. De ene start er al mee in augustus (zoals wij ūüôā ), de andere krijgt last minute last van kerststress… In beide gevallen is het handig om een kerst checklist te volgen en helemaal klaar te zijn voor kerstavond.

Samen kerstmarkten bezoeken, chocolademelk drinken, je kerstkaart ontwerpen en natuurlijk ook het feest voorbereiden waar jong en oud 364 dagen per jaar op wachten, het kerstfeest. Kerstmis komt elke dag een beetje dichterbij en de plannen voor deze speciale dag worden stilaan duidelijk.  Geef jij dit jaar zelf een kerstfeest? Geen paniek! Met deze ultieme kerst checklist geef jij een kerstfeest om nooit meer te vergeten.

4 weken voor kerst

Stel je gastenlijst op

Is het een feestje voor al je vrienden of alleen voor je dichtste familieleden? Maak een gastenlijst en controleer of je van iedereen het correctie thuisadres hebt. Vergeet je gasten ook niet in te lichten over je plannen zodat ze dit alvast al in hun agenda kunnen zetten. Een origineel idee is ook om je uitnodiging te koppelen aan je kerstkaart, dit is al een stuk specialer dan een simpel berichtje. Dan ben jij alvast het eerste kerstkaartje die je vrienden en familie ontvangen.

 

Gastenlijst opmaken kerstchecklist

 

Jacht naar inspiratie

Bezoek een winkel met kerstdecoratie en wie weet krijg je wel leuke ideetjes om je kerstfeest mee in te kleden. Blijf je liever thuis in de zetel? Gelukkig is er ook online een overvloed aan informatie terug te vinden. Bekijk thuis onder je dekentje eens de talloze idee√ęn op onze Pinterest pagina.

 

Volg ons op Pinterest!.

 

Start met je adventskalender

24 dagen voor kerstmis begin je met een adventskalender. Deze kalender kan je helemaal zelf maken, of gewoon kopen in de winkel. Zo heb je elke dag iets om naar uit te kijken tijdens deze leuke periode. Het is ook een leuke activiteit om samen met de kindjes te doen.

 

adventskalender kerstchecklist

 

Controleer je decoratie en servies

Werken je kerstlichtjes nog? Heb je genoeg borden, glazen en potjes voor al je gasten? Controleer of je van alles genoeg in huis hebt voor je kerstfeest, zo kom jij die dag niet voor een onvoorziene verrassing te staan.

3 weken voor kerst

Haal je kerstboom in huis

Kerst is natuurlijk geen kerst zonder een prachtig versierde kerstboom. Sinterklaas is achter de rug dus het is eindelijk tijd om de kerstboom in huis te halen. Versier hem samen met de kinderen, nu is kerst officieel begonnen!

 

kerstboom versieren kerstfeest checklist

Neem je feestelijke kerstfoto’s

Leg deze gezellige periode vast met een reeks kerstfoto’s. Neem een foto bij de kerstboom, in de sneeuw of bijvoorbeeld van de hond met een kerstmuts op. Je kan vragen aan een vriend of familielid om deze foto te nemen, of huur een professionele fotograaf in. Ontdek hier enkele leuke tips voor het nemen van de perfecte foto!

 

kerstfoto voor op kerstkaart kerst checklist

Kerstcadeaus om van te dromen

Dit jaar ben jij mooi op tijd met het kopen van kerstcadeautjes. Neem een blaadje papier en maak een lijstje met alle namen voor wie jij een kerstcadeautje wil kopen, schrijf naast elke naam welk cadeautje je zal kiezen. Als je online een cadeautje koopt komt deze zeker nog op tijd aan voor de grote dag. Een handige tip: 24 en 25 november is Black Friday, de ideale periode om online cadeautjes aan te kopen. Je krijgt gedurende dat weekend namelijk veel kortingen in verschillende winkels. Heb je geen idee wat je voor iemand moet kopen? Vraag die persoon voor zijn wenslijst, zo geef jij het perfecte cadeau!

 

kerstcadeautjes inkopen kerstfeest checklist

Maak het lekkerste kerstmenu

Begin alvast volop te experimenteren voor je kerstdiner. Probeer enkele gerechtjes uit tot je het perfecte gerecht gevonden hebt. Vraag na of er onder je gasten iemand vegetarisch is of een bepaalde allergie heeft, zo kan je een apart gerecht voor hun voorzien. Maak een boodschappenlijstje op om te vermijden dat je iets vergeet in de winkel. Laat dat lijstje enkele dagen aan de koelkast hangen, als je iets vergeten bent kan je het er later nog aan toevoegen.

 

menukaart met gerechten voor kerstfeest

Tijd voor je kerstinkopen

Sla een voorraad inpakpapier in om je kerstcadeautjes mee in te pakken. Daarnaast mag de decoratie niet vergeten worden, een kerstboom alleen is vaak niet genoeg. Denk maar aan alles wat je nodig hebt om je tafel te dekken: servetten, een tafelkleed, een middenstuk… Tijdens deze drukke periode moet je ook soms eens aan jezelf denken. Ga daarom op zoek naar de perfecte outfit en straal op je kerstfeest.

 

kerstinkopen voor kerstfeest checklist

Ontwerp je kerstkaart

Een blijvende herinnering aan het afgelopen jaar is natuurlijk de kerstkaart. Deze persoonlijke kerstkaart maak je in enkele tellen helemaal zelf. Kies je favoriete ontwerp en je beste kerstfoto’s, maak je kerstkaart op en top persoonlijk met een zelfgeschreven tekstje. Vergeet ook je enveloppen niet te bestellen.

 

Maak de leukste kerstkaarten online

Kerst checklist: 2 weken voor kerst

Verpak je kerstgeschenkjes

Nu je al de cadeautjes in huis hebt liggen is het tijd om ze in te pakken. Dit maak je zo creatief als je zelf wil. Gebruik takjes, verschillende soorten inpakpapier, mooie linten en gepersonaliseerde tags. Deze mogen alvast onder de kerstboom! Check deze tips voor het verpakken van je kerstgeschenkjes voor nog meer inspiratie. Om helemaal in stijl je kerstgeschenkjes in te pakken, download je toch gewoon de Tadaaz kerst geschenklabels!

 

kerstcadeautjes inpakken voor kerstfeest to do lijst

Zet de sfeer met een kerstmarkt

Een kerstmarkt is de ideale manier om op en top van de kerstperiode te genieten. Het is daarom ook een must om te doen tijdens deze periode. Ga even uit alle drukte en geniet van een glaasje gl√ľhwein of chocomelk om op te warmen bij het koude weer. Op de meeste kerstmarkten kan je ook een bezoekje brengen aan een schaatsbaan.

 

kerstmarkt

Kerst checklist: 1 week voor kerst

Je kerstkaarten versturen

Het is tijd om je originele kerstkaarten op de post te doen. Geef ze nog een extra persoonlijk accent door je enveloppen te versieren met een sluitzegel. En nu vooral uitkijken naar alle positieve berichtjes van alle bestemmelingen en naar hun leuke kerstkaarten die ongetwijfeld ook in de bus zullen vallen.

Hang je ontvangen kerstkaarten op

De kerstkaartjes van je vrienden en familie beginnen binnen te stromen en deze verdienen natuurlijk een mooi plaatsje in je huis. Hang de kerstkaarten op met een mooie kaartenslinger, die je makkelijk helemaal zelf kan maken. Naast de kaartenslinger zijn er nog tal van manieren om je kerstkaartjes op te hangen.

 

Deze kaartenslinger met kerstkaarten maak je zelf

Stel je kerst playlist samen

Laat je gasten enkele suggesties inzenden en kies wat oude klassiekers uit om je perfecte kerst afspeellijst te maken. Deze leuke playlist zet meteen de sfeer van je kerstdiner. Ook online zijn verschillende afspeellijsten met sfeermuziek te vinden.

 

Kerst checklist: 3 dagen voor kerst

Begin een je kerstschoonmaak

Maak je huis 3 dagen op voorhand schoon, daar moet je dan de dag zelf niet meer aan denken. In een proper huis kan je ook beter denken en functioneren.

Dek je feesttafel

Zet je tafel enkele dagen op voorhand klaar, dan weet je op tijd of er genoeg plaats is voor iedereen. Door hem op voorhand al eens te dekken weet je zeker dat de versiering van je kersttafel er mooi zal uitzien. Mocht er nog iets ontbreekt kan je zonder zorgen nog even naar de winkel.

 

tafel dekken voor kerstfeest

Kerst checklist: 2 dagen voor kerst

Boodschappen

Nu is het tijd voor de boodschappen voor de ingredi√ęnten van je kerstmenu. Met je boodschappenlijstje in de hand vergeet je zeker niets mee te nemen uit de winkel. Nu alleen nog zorgen dat je gezin van al dat lekkers kan afblijven tot Kerstmis.

Decoratie met bloemen

Gebruik je bloemen in je tafeldecoratie? Dan kijk je daar best 2 dagen op voorhand voor. Dan zijn ze nog vers tegen kerstavond of Kerstmis.

 

bloemen als decoratie op je kersttafel

Kerst checklist: 1 dag voor Kerstmis

Begin met het koken

Alles wat je kan koken op voorhand doe je best een dag vooraf. Steek de handen uit de mouwen en begin met je mise-en-place en andere voorbereidingen.

Vergeet je elektronica niet

Dit is ook het perfecte moment om je speakers op te laden zodat je de hele avond lang kan genieten van muziek. Zorg dat er op je camera of gsm ook voldoende geheugen is om leuke foto’s te nemen en dat ook die opgeladen zijn.

 

checklist voor kerstfeest

Kerst checklist: kerstavond of Kerstmis

En nu genieten

Ondanks dat er wel heel wat bij komt kijken om je kerstfeest voor te bereiden, is het nu vooral tijd om te genieten. Met deze kerst checklist ben je klaar voor de grote dag! Gaat iets niet helemaal zoals je voorzien had? Geen zorgen, de kans is groot dat niemand dit merkt. Al je beste vrienden en dichtste familieleden zijn allemaal samen om met jou deze speciale avond te vieren. Wat is er belangrijker dan dat? Vrolijk kerstfeest!

 

gezin geniet van kerstfeest

 

Anna Coucke
Anna Coucke

Als laatstejaarsstudente is het belangrijk om tussen het schoolwerk door te genieten van de happy moments. Zo maak ik graag een halfuurtje vrij om met mijn hond te gaan wandelen of neem ik met plezier de fiets om kleine verplaatsingen te doen (als het zonnig is ten minste). Ook ben ik graag bezig met sociale media, maar niets laat mij zo breed lachen als een traditionele uitnodiging in de brievenbus. Dat kan geen enkele elektronische uitnodiging evenaren.

Artikelen: 41

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *