Eeuwige roem met de perfecte speech voor een huwelijk

Als bruid of bruidegom wordt er meestal van je verwacht dat je een speech geeft voor je gasten. En toegegeven bij een onvergetelijke dag hoort ook wel een onvergetelijke speech.  Maak jezelf niets wijs, de perfecte speech voor een huwelijk verzin je niet ter plekke. Het vraagt heel wat voorbereiding, want het is niet eenvoudig om de juiste balans te vinden tussen oprechtheid en humor. Om er een geslaagde huwelijksspeech van te maken, hebben we enkele tips voor je!

Vertrouw niet op je creativiteit

Als je voor 150 genodigden plots een huwelijksspeech uit je mouw moet toveren, gaat dat lang niet zo vlot als de speech van je leven onder de douche. Bereid de trouwspeech dus grondig voor en schrijf hem neer. Neem de voorbereiding van de speech mee. Het is geen schande om je nota’s erbij te nemen. Er is drank, familie en emoties, het kan dus handig zijn om je spiekbriefje bij de hand te hebben.

Een goede speech kun je onmogelijk improviseren. Start dus ruim op tijd, een paar weken voor de grote dag, en oefen je speech een paar keer. Als je op tijd begint, dan kun je hem nog een aantal dagen links laten liggen en eventueel nog wat aanpassingen doen.

Humor is koning

Maak je huwelijksspeech grappig. Lachen maakt mensen gelukkig en het is per slot van rekening een vrolijk feest! Begin je speech met passende humor om de gasten in de juiste stemming te brengen.

Je bent geen ambtenaar van de burgerlijke staat die keer op keer dezelfde saaie speech aframmelt. Het is jouw dag, je bent gelukkig en dat mag je ook uitstralen. Een beetje humor is hier dus zeker gepast.

Verwerk zeker ook in het midden van de speech een grap of anekdote om de aandacht van de mensen vast te houden. Een populaire optie is om de eerste kennismaking van het koppel op te nemen met natuurlijk hier en daar wat creatieve vrijheid.

Let wel op dat je niet te ver gaat. Om na te gaan of je grap gepast is, kan je je afvragen: “Zou oma dit grappig vinden?”

Geef diepte aan je speech

Het is jouw taak om iedereen aan het lachen te brengen en daarna een traan te laten wegpinken. Zorg er dus voor dat je de gevoelige snaar raakt tijdens je speech. Hiervoor kun je citaten uit liedjes of gedichten gebruiken.

Ook levenswijsheden zoals “wat betekent het om de liefde van je leven te vinden” en andere tastbare vragen, geven diepte aan je huwelijksspeech. Het is dus essentieel om je speech goed voor te bereiden.

Voorzichtig met cava

Blijf nuchter en beperk je tot twee cava’s vóór je speech. Dat is voldoende om in de sfeer te komen, maar niet te veel om over je woorden te struikelen en ongewenste grappen te maken. Houd bovendien de huwelijksspeech kort en gevat. Een speech geven van vijf minuten volstaat om je boodschap te brengen en voorkomt dat de gasten indommelen.

Stress vermijden

Vaak is een huwelijkstoespraak ook de oorzaak van heel wat stress. Een goede voorbereiding zorgt er voor dat een deel van deze zenuwen verdwijnen. Ook je speech een paar keer oefenen kan helpen.  Als je dan nog eens je notities bij je houdt heb je al helemaal niks te vrezen.

Tips tijdens het speechen

Tot slot enkele tips om je speech tot een goed einde te brengen:

  • Lach! Laat iedereen zien dat je je vermaakt
  • Spreek duidelijk, luid genoeg en op een natuurlijke manier
  • Zorg voor de nodige humor
  • Leg intonatie in je stem, vermijd absoluut op een monotone manier een tekstje op te zeggen!
  • Maak oogcontact met het publiek
  • Eindig met een emotionele noot

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 170

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *