Wie betaalt de kosten voor het huwelijk?

Kosten voor huwelijk

Een droombruiloft organiseren is iets wat je niet elke dag doet. Je beslist over heel wat details om je dag helemaal te maken zoals je het zelf wil. En een belangrijke keuze die je vrij snel moet maken is wie welke kosten betaalt. Dat is belangrijk om jullie budget te bepalen, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen misverstanden opduiken die jullie voorbereidingen minder leuk maken.

Etiquette wie welke kosten voor het huwelijk betaalt

Tot in de jaren 70 schreef de huwelijksetiquette voor dat de ouders van de bruid vaak de volledige bruiloft betaalden. Dat kaderde nog een beetje in het idee van de bruidsschat, die in sommige culturen nog steeds van toepassing is. Bij de geboorte was een jongen in dat opzicht soms meer welkom dan een meisje…

Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo vanzelfsprekend en zijn er geen echte regels meer. Net daarom is het belangrijk om er vooraf even goed over na te denken. Centjes zijn een gevoelige aangelegenheid en het laatste dat je wil is dat er onnodige discussies zijn over dit onderwerp…

Doordat er geen vast gebruik meer is over wie wat betaalt bij een bruiloft, is het vaak voor alle partijen wat aftasten. Staan jullie ouders meteen klaar om mee te betalen, dan zullen ze daar wellicht vrij snel over praten. Komt het onderwerp niet zo gauw aan bod, dan is het belangrijk dat je zelf even logisch nadenkt. Als je denkt dat het kan en als je dat wil, kan je hen wat financiële hulp vragen. Maar doe dat best heel behoedzaam. Niet per telefoon bijvoorbeeld, dat is echt niet de beste manier om dergelijke zaken te bespreken. Je kan zelf aankaarten welke kosten jullie te wachten staan en hen zo de kans geven om er zelf op in te gaan.

Goede afspraken over de kosten voor het huwelijk

Ook al betalen jullie ouders een deel of veel van de kosten, betekent dat niet dat het ‘hun’ trouwfeest wordt. De bruiloft draait rond jullie en het is belangrijk dat dat zo blijft.

Het is geen algemene regel, maar vaak staan de ouders van de bruid er wel op dat ze de bruidsjurk, de accessoires en de lingerie cadeau doen aan hun dochter. En welke dochter zou dat gebaar nu niet leuk vinden?

Heb je schrik voor te veel beïnvloeding? Maak dan goede afspraken en kies er bijvoorbeeld voor om jullie ouders te laten meebetalen voor onderdelen van de bruiloft die je misschien iets minder belangrijk vindt zoals de decoratie van de kerk, het trouwvervoer, de catering… Die zaken waar je hen graag over wil laten meebeslissen.

Kiezen om zelf de bruiloft te betalen

Kijk je ernaar uit om helemaal jullie eigen zin te doen, dan is het logisch dat je zelf alle kosten betaalt. Zo organiseer je alles op een onafhankelijke manier en hou je de controle over alles.

Vroeger was dit ondenkbaar, maar nu is dit geen uitzondering meer. Het verschil is dat toen vaak  slechts 1 partner als kostwinner aan de slag was en dat de budgetten helemaal anders waren. Tegenwoordig heb je vaak allebei een inkomen en trouw je niet meer zo jong als pakweg 40 jaar geleden. Dat maakt het al wat makkelijker om de kosten voor het huwelijk te dragen.  

Kortom, als je zelf instaat voor alles, ben je het meest vrij om je eigen keuzes te maken. En als je ouders toch iets willen bijdragen, zullen ze dat vast als huwelijksgeschenk alsnog geven.

Welke kosten betaal je voor je gasten?

In bepaalde situaties zijn er extra kosten voor de gasten van jullie bruiloft. Wat doe je in die gevallen?

  • Kledij voor de bruidskindjes. Spreek hiervoor goed af met de ouders van de kindjes. Heb je zelf bepaalde wensen in verband met de kledij van de kindjes, dan is het gebruikelijk dat je hiervoor (mee)betaalt. De kledij kunnen de kindjes nadien natuurlijk houden, dus zullen in veel gevallen gedeelde kosten van toepassing zijn.
  • Kosten voor vervoer. Wanneer je samen met je gasten een verplaatsing maakt, kan dat met eigen vervoer gebeuren. Een alternatief is bijvoorbeeld een retro bus huren waar alle gasten samen in vervoerd kunnen worden. In dat geval zullen jullie de kostprijs van de huur voor jullie rekening nemen. Trouw je in het buitenland, dan is het interessant om de reisopties voor de bestemming voor je gasten op te lijsten en hen door te sturen. Alle tickets voor vliegtuigen betalen is niet gebruikelijk, want uiteraard nogal duur. Als je je gasten goed informeert, kan iedereen beslissen volgens zijn eigen voorkeur.
  • Overnachtingen. Vind je het leuk om op een locatie te trouwen waar je samen met je gasten kan overnachten, dan is dat zeker mogelijk. Vaak werken feestlocaties ook samen met hotels en b&b’s in de omgeving of hebben ze zelf kamers beschikbaar. Als je budget het niet toelaat om dit voor al je gasten te regelen, kan je voor hen interessante tarieven afspreken en hen een lijst met alle detailinformatie bezorgen. Dan kan iedereen volgens zijn eigen budget een keuze maken.
  • Brunch op de volgende ochtend. Na een fantastisch feest, is het extra leuk om de volgende ochtend met een groep gasten wakker te worden en samen de volgende dat in te zetten. Het is gebruikelijk dat het huwelijkspaar de kosten voor die brunch betalen.

Wie betaalt voor het huwelijk?

Respect voor elkaar blijft het allerbelangrijkste

Als jullie ouders een deel van de kosten voor het huwelijk willen helpen betalen, is dat uiteraard vooral heel lief. Of je dat wil of niet, bepaal je helemaal zelf. Respect voor elkaar en voor de situatie van je ouders staat boven alles.

Elk gezien is anders en dat is een heel belangrijke factor. Jouw ouders hebben misschien 4 kinderen waarvoor ze allemaal evenveel willen doen, terwijl je partner misschien enig kind is. Met dit in het achterhoofd wordt het bespreken van de kosten vast een makkelijkere opdracht dan je denkt.

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 170

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *