‘Wil jij …’: de origineelste manieren om je getuige te vragen

De grote vraag – ‘wil je met me trouwen?’ – is eindelijk gesteld en met een volmondig ‘ja’ beantwoord. Dan is het niet alleen tijd om allerlei praktische voorbereidingen voor het feest te treffen, maar ook om nog een andere belangrijke vraag te stellen – dit keer aan jullie getuigen. Of je nu je zus of je beste vriend vraagt, ze zullen het sowieso een hele eer vinden om een speciale rol te mogen spelen op jullie grote dag. Heb je nog geen idee hoe jullie je getuigen op een originele manier gaan vragen? Doe hier de nodige inspiratie op!

Waarom heb je getuigen nodig?

Getuigen zijn nodig om ervoor te zorgen dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Ze zetten hun handtekening op jullie trouwakte en bevestigen hiermee dat beide partners hebben ingestemd met het huwelijk. Daar stopt het niet bij. Als jullie jullie trouwakte zouden verliezen, dan kunnen jullie getuigen jullie huwelijk bevestigen. Getuigen heb je zowel nodig bij een burgerlijk huwelijk als bij een kerkelijk huwelijk.  

Naast het officiële deel is een getuige natuurlijk ook nodig om je vrijgezellen te organiseren, om je te steunen tijdens de bruiloft en het feest, om je te helpen bij de voorbereidingen…

Getuige vragen

Hoe kies je je getuige?

Als getuige kies je natuurlijk iemand die dicht bij jou staat. Misschien wil je graag dat een familielid, zoals je vader of je zus, de handtekening zet op het stad- of gemeentehuis en naast jou staat terwijl jullie het ja-woord geven. Maar een getuige hoeft helemaal geen bloedverwant te zijn: je kunt de eer ook perfect aan je beste vriend of vriendin laten.

Hebben jullie kinderen? Dan vinden zij het waarschijnlijk fantastisch om als getuige gevraagd te worden. Als ze minderjarig zijn, is hun handtekening jammer genoeg niet geldig, maar je kunt dit probleem perfect oplossen door jullie eigen ‘officieuze akte’ op te maken en die tijdens de ceremonie door hen te laten tekenen. Moeite met kiezen? Dan nemen jullie toch gewoon elk twee getuigen – dat kan perfect!

De liefde van de getuige gaat door de maag

getuige vragen

Als je getuige een echte zoetekauw of snoeper is, doe je hem of haar geen groter plezier dan de vraag te laten vergezellen van een leuk doosje of zakje vol lekkers. Wat erin moet? Jij weet als geen ander of je getuige eerder van chocolade of van zuurtjes houdt! Of blijf gewoon bij het thema en vul je cadeautje met suikerhartjes. Houdt de uitverkorene eerder van drinken dan van eten? Dan zorg je toch gewoon voor een gepersonaliseerd wijnetiket. Dat flesje kunnen jullie dan meteen opentrekken om te vieren … Win-win.

Geef een gepersonaliseerd cadeau

Eén van de belangrijkste taken van een getuige is natuurlijk zijn/haar handtekening zetten op jullie trouwakte. Geef je getuige daarom een pen cadeau waar je iets in liet graveren. Denk maar aan ‘Simon – getuige van Tom & Els – 23 mei 2022’. Je kunt er nog een notitieboekje met een foto van jullie bij geven, zodat hij/zij nog veel kan oefenen op het zetten van een mooie handtekening.

Je kunt ook een spiegel graveren met de tekst ‘Je kijkt nu in de ogen van de getuige van Rik & Saskia – 12 maart 2021’. Deze geef je dan cadeau of nodig hem/haar uit en zet de spiegel op een plaats waar ze hem zeker zullen zien.

Getuige vragen? Kruip in je pen

De creatieve zielen kunnen een kaartje of een brief schrijven om hun getuigen te vragen, of misschien zelfs een vacature uitschrijven. Bij dat laatste doe je er goed aan te vermelden dat het om een job gaat met veel verantwoordelijkheden én waarbij nogal wat krabbels gezet moeten worden. Kun je hun (digitale) agenda stiekem bemachtigen? Zet die dan vol met boodschappen om samen af te tellen naar de grote dag!

Lies Jonckheere
Lies Jonckheere
Artikelen: 33

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *