Het is weer september: terug naar school!

De mooie zomer is weer voorbij… September 2019 est arrivé! Voor sommigen is het genoeg geweest, zij vinden het geen probleem om terug naar school of aan het werk te gaan. Anderen zouden de zomer liefst terug overdoen, nooit genoeg vakantie!

 

Hoe bereid je je kinderen voor op het nieuwe schooljaar? En vooral: hoe maak je hen warm om naar school te gaan? Probeer deze tips uit en dan kan je het misschien wel aan den lijve ondervinden. Fingers crossed!

 

Happy vibes met leuk inpakpapier en materiaal

De eerste schooldag is voor heel wat kinderen geen leuke ervaring. Maar met inpakpapier en een kleurrijke boekentas met hun favoriete superheld of disneyfiguur kan de goesting al veel groter zijn!

 

Praten ze al de hele zomer lang over een bepaald karakter waar ze fan van zijn, dan zullen een boekentas en bijhorend inpakpapier al snel een smile op hun gezicht toveren. Is het nu voor de lagere school of het middelbaar of hoger onderwijs… heel wat kinderen en jongeren zullen – misschien wel elke dag – een extra duwtje nodig hebben. Maar liefst 1,2 miljoen kinderen zijn op 2 september gestart aan het nieuwe schooljaar. Ze zijn dus zeker niet alleen!

 

Zorg voor origineel vervoer

Een lange autorit kan je zeker missen vroeg in de ochtend. Hoe langer de kinderen in de auto moeten zitten wachten in de file, hoe sneller ze verveeld geraken en hoe minder zin ze zullen hebben in een dagje school.

 

Maar waarom geen alternatief voor de auto? Denk aan een eigen fiets voor je kinderen, een tandem of een leuke bakfiets waar ze in kunnen zitten met broer of zus? Heel wat kinderen vinden het ook ontzettend leuk om met de bus naar school te gaan! En dat kan als ouder ook een grote hulp zijn…

 

We zagen afgelopen zomer ook heel wat ouders steps, eenwielers en hoverboards kopen voor hun schoolgaande kinderen… Al deze alternatieven zorgen voor een leuke start en een leuk einde van de dag. ‘s morgens zullen ze verlangen om naar school te vertrekken! Let natuurlijk wel op dat het zeker veilig genoeg is en maak duidelijke afspraken.

 


Praat met je kind(eren) en benoem hun gevoelens

Veel kinderen zullen de vraag stellen: ‘Waarom moet ik naar school?’. Het geeft geen zin om je hiervoor in bochten te wringen, er is nu eenmaal schoolplicht dus je kan er niet voor zorgen dat je kind niet naar school hoeft te gaan… Ga dus niet in discussie hierover. 

 

Het is wel belangrijk om stil te staan bij hun gevoelens… Zijn ze verdrietig, angstig of eerder boos dat ze naar school moeten gaan? Speel daarop in en maak hen blij, minder angstig of minder boos door hun na het school een goede afleiding te geven! En dat doen we met leuke avond of weekend activiteiten!

Plan ‘s avonds leuke activiteiten in

Kijkt je kind liever TV of gaat hij/zij liever buiten spelen? Of kan een bezoekje aan oma en opa al meteen voor afleiding zorgen? Plan leuke activiteiten in voor je kinderen ‘s avonds, je kan hier ‘s morgens op inspelen en zo zullen ze misschien minder denken aan het feit dat ze naar school moeten vertrekken…

 

Hobby’s zijn hiervoor ook de perfecte invulling van hun tijd… Zwemmen, voetballen, turnles of de jeugdbeweging… Dit zijn momenten waar ze naar uitkijken en dat zal hun gedachten meer weghouden van het naar school gaan.

Aftellen naar hun verjaardag

Eén van de hoogtepunten voor kinderen is hun verjaardag! Is die al dichtbij? Dan kunnen ze al meteen beginnen aftellen naar de leukste dag van het jaar! Bedenk de leukste traktaties voor in de klas en zo kunnen ze uitkijken naar deze leuke dag.

 

Denk maar aan gepersonaliseerde kubusdoosjes of snoepzakjes gevuld met de lievelingssnoepjes van je kleine schat… Daarmee zal de hele klas vast ongelofelijk blij zijn! Een gezond stuk fruit kan je natuurlijk ook op veel originele manieren presenteren. Dan is het een tikkeltje gezonder. Veel plezier met de voorbereidingen!

 


Veel succes!

Hopelijk kunnen jullie met deze tips je kinderen iets vlotter naar school brengen. Heel veel succes met het nieuwe schooljaar en hopelijk kunnen de ouders ook terug vlot starten op het werk.

 

 

Lise Desmet
Lise Desmet

Van mijn leven in Brugge verschijnt af en toe wel eens iets online... Maar even hard - of misschien zelfs nog meer - kan ik genieten van het offline gebeuren. Quality time met mijn man, familie, mijn beste vriendinnen... Happy moments vier ik graag samen met hen en samen met Tadaaz!

Artikelen: 160

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *