De leukste tips voor je huwelijksceremonie

Je huwelijksdag nadert en je wil alles tot in de kleinste details voorbereiden. Spannend! Een prachtige openingsdans,  heerlijke gerechten voor je gasten, een leuke photobooth bij de entree… Maar waar gaat het eigenlijk echt over? Juist ja, over jullie gevoelens voor elkaar die je tijdens de ceremonie met elkaar en je gasten deelt.  We geven je dan ook graag tips om je huwelijksceremonie 100% persoonlijk te maken

pexels-photo-110204

Personal touch in de aankleding

Kies je voor een huwelijk in de kerk of stel je zelf je ceremonie samen? Dat is alvast een eerste belangrijke vraag vooraleer je je huwelijksceremonie gaat voorbereiden.

Bij een kerkelijke huwelijksceremonie spreek je met de pastoor af of je bijvoorbeeld de schikking van de stoelen mag aanpassen of bloemen mag voorzien als decoratie.

Bij een eigen ceremonie kan je kiezen voor een binnen- of buitenlocatie. In België moet je natuurlijk altijd even rekening houden met het weer en een plan B achter de hand houden voor het geval dat… Je wil echt niet dat dit moment letterlijk in het water valt.

 • Als buitenlocatie is een mooi park of een tuin een fantastisch decor. Je kan de aankleding dan iets ‘landelijker’ maken door met bankjes te werken voor de gasten ipv stoelen of door onder een mooie boom te trouwen.
 • Trouwen op het strand kan ook, maar dat is misschien toch meer iets voor een trouwfeest  in het buitenland. Daar heb je meer kans op mooi weer.
 • Een gezellige schuur kan, mits wat decoratietalent, omgetoverd worden tot een idyllisch decor voor jullie ceremonie. Zo maak je er een heuse ‘barn wedding’ van.
 • Maar eigenlijk is elke locatie een optie voor jullie huwelijksceremonie. Een historisch pand waar je gebruik van kan maken of een kasteeltje in de buurt,… zolang jullie je er als koppel goed bij voelen is alles mogelijk!

trouw ceremonie

Je ceremonie zelf samenstellen

Bij een huwelijk voor de kerk zijn er enkele vaste rituelen waar je zeker rekening mee moet houden. Dit zijn als het ware vaste bouwstenen voor je ceremonie, die vormen alvast de basisstructuur. Bespreek best vooraf met de pastoor hoe je je eigen accenten kan leggen zodat het vooral jullie eigen moment van kunnen maken.

Om zelf een huwelijksceremonie op te stellen begin je best met een basisstructuur op te maken. Bij een eigen ceremonie heb je meer vrijheid, maar bepaal je best ook vooraf eerst een paar momenten waarrond je de ceremonie opbouwt. Eenmaal de structuur vastligt, kan je de details gaan uitwerken.

Ben je zelf niet zo creatief, dan is er niets mis met het zoeken naar voorbeelden van andere ceremonies. Het betekent niet dat je die gaat kopiëren, maar je kan er vast wel elementen en ideetjes uit halen!

 

Ontdek onze ceremonieboekjes >

 

Een unieke entree

Het moment waarop je aankomt en hoe je dat doet, daarmee begint het allemaal.

 • Op welke manier kom je naar de ceremonie? Kom je samen of apart? In een luxe auto of een oldtimer of waarom niet, op fiets…
 • Kies je voor de traditie waarbij de papa de bruid weggeeft en de bruidegom die met zijn mama binnenkomt. Maar het kan uiteraard ook anders… Waarom niet als koppel de kerk of ceremonie binnenwandelen?
 • Of waarom niet de ceremonie binnen dansen?
 • Ook leuk is dat er al wat voor animo gezorgd wordt door wie de ceremonie leidt, net voor jullie je entree maken. Dat geeft meteen een heel leuke start van jullie speciaal moment!

Persoonlijke teksten inlassen

Tijdens je huwelijk gaat het om jullie gevoelens voor elkaar. Zorg voor een heel persoonlijke boodschap voor elkaar. Neem hier je tijd voor, hou een notitieboekje bij de hand waar je tussendoor leuke ideetjes in kan noteren en puzzel dan een mooie liefdesverklaring voor je partner in elkaar.

Maar ook getuigenissen van vrienden, broers en zussen, ouders… maken jullie ceremonie heel bijzonder. Je kan hen vooraf vragen om hier alvast over na te denken. Maar wat ook leuk is, is om hen bij het binnenkomen allemaal een antwoord te laten geven op enkele vragen om die meteen in de ceremonie te verwerken.

Tot in de kleinste details

Als alle aankleding en de teksten voor je ceremonie klaar zijn, is het tijd voor de details die jullie huwelijksceremonie extra persoonlijk maken. Je legt immers die accenten die je zelf belangrijk vindt.

De bruidskindjes

Of je zelf al kindjes hebt of kleine schatjes van vrienden of familie kan uitnodigen, zij brengen een speels accentje in je ceremonie. Ze komen samen met jullie binnen, zorgen als de beste voor de ringen en zorgen vast ook voor een vertederende glimlach wanneer iets niet helemaal volgens het boekje verloopt.

bruidskindjes

Alternatieve ringendrager

Bruidskindjes zijn niet altijd een must… jullie trouwe viervoeter kan bijvoorbeeld ook een perfecte ringendrager zijn. Zo krijgt hij of zij ook een speciale rol in jullie bijzonder moment.05f24722b7d9f8f4de8e002b090374c3

Music please

De keuze voor muziek is niet alleen bij de openingsdans van belang. Ook bij het binnenkomen, tijdens en op het einde van de ceremonie heb je een eigen playlist nodig. Laat hierin jullie eigen voorkeur zeker blijken, zo vermijd je clichés en geef je alles nog meer pit.

Gepersonaliseerd ceremonieboekje

Tijdens een viering, in de kerk of niet, is een persoonlijk ceremonieboekje zeker ook een must! Je geeft de aanwezigen op die manier de leidraad van jullie huwelijksceremonie mee. Met een eigen foto op de cover en jullie persoonlijke teksten binnenin wordt dit vast een hebbeding bij jullie grootste fans.

 

 

Picture time!

Dat de fotograaf jullie trouwviering in detail moet vastleggen, spreekt voor zich. Ga zeker met hem of haar even door het scenario van jullie ceremonie, zodat hij op het juiste moment het juiste kiekje kan maken. Ook is een toffe foto met familie en vrienden na de viering een must! Alle intimi zijn op zo’n moment immers aanwezig en die wil je zeker mee op de foto! Tijdens het feest en de receptie is het vaak moeilijker om hen samen te krijgen voor een mooie shoot!

Een eerste toast

Na de viering, die vast een emotioneel moment was voor jullie en je dichte familie, is het een ideaal moment om al even het glas te kunnen heffen. Zorg ervoor dat er een drankje klaarstaat bij het buitengaan van de zaal of de kerk. Dat kan een glaasje champagne zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Een lekkere cocktail, een jenever bij een winterwedding… waar jullie op dat moment zin in hebben!

Een kleine attentie

Bedank je gasten voor hun inbreng en hun aanwezigheid met een kleine attentie. Zo hebben zij een mooie herinnering aan dit prachtig moment. Een leuk snoepzakje met een foto of een kubusdoosje met een kaarsje bijvoorbeeld. Maar ook een cd met de liedjes van jullie ceremonie behoort tot de opties! Verpakt in een gepersonaliseerd hoesje, heb je meteen een geschenkje om U tegen te zeggen!

 

 

 

Ontdek onze huwelijkscollectie >

 

footer_huwelijkblog_NL-20

8 reacties op De leukste tips voor je huwelijksceremonie

 1. kristof
  10 May 2017 at 9:31 am (4 years ago)

  Mooi artikel. Ik ben alweer 10 jaar gehuwd en hoewel het toen ook erg mooi was zou ik het ondertussen misschien anders doen. Trouwen in openlucht bv. lijkt me erg leuk!

  Reply
 2. Merel
  10 May 2017 at 9:47 am (4 years ago)

  Goed, uitgebreid artikel. Mij lijkt een huwelijk in een historisch gebouw mooi. Of in een sprookjesachtig parkje, maar dan moet het idd wel lekker weer zijn.

  Reply
 3. Sabrina
  10 May 2017 at 9:53 am (4 years ago)

  Leuk! Wij hadden een tipi staan en die blinkt nu nog altijd in huis 🙂

  Reply
 4. Irina
  10 May 2017 at 10:51 am (4 years ago)

  Vooral die bruidskindjes zijn super leuk! Zelf ligt het allemaal nog erg ver van mijn bed, maar toch erg leuk om dit te lezen!

  Reply
 5. Jenny
  10 May 2017 at 11:33 am (4 years ago)

  wat een handig en uitgebreid artikel! Ik vind het altijd erg leuk als het bruidspaar een persoonlijk bedankje geeft.

  Reply
 6. Eveline
  10 May 2017 at 12:29 pm (4 years ago)

  Gelijk in om te trouwen, nu nog iemand vinden 😉

  Reply
 7. hillybillybeauty
  10 May 2017 at 1:10 pm (4 years ago)

  Leuke tips! Ik ben alweer 13 jaar getrouwd, is alweer zo’n tijd! Mijn zusje gaat in September trouwen, ik ben benieuwd hoe dat allemaal aangekleed is.

  Reply
 8. Lotte
  13 May 2017 at 9:53 pm (4 years ago)

  Goede tips! zie mezelf niet snel gaan trouwen maar als het ooit gebeurt wil ik het liefste in een bos de ceremonie en het feest hebben. Hou van de sfeer die er hangt, lekker rustgevend <3

  Reply

Geef hier jouw mening